Παρίσι: Σώζοντας την τέχνη από την οργή του Σηκουάνα


Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους και οι στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα έχει ανέλθει στα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε ότι η στάθμη του Σηκουάνα ανέρχεται πλέον στα 6 μέτρα στο κεντρικό Παρίσι, με αποτέλεσμα οι δρόμοι που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού να έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, ενώ μικρές επιχειρήσεις δίπλα στις όχθες έχουν πλημμυρίσει και η γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστή.

Όπως αναφέρει η kathimerini, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Στο Βιλνέβ Σεν Ζορζ, κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν, με το ύψος των υδάτων που έχουν κατακλύσει τα πάντα να ξεπερνά το ύψος του γονάτου. Στο κοντινό Κορμπέιλ Εσόν οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου επιπλέουν επίσης εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. «Είναι κάπως τρομαχτικό, όλα όσα συμβαίνουν» είπε μια γυναίκα από τη Μασαλία, η Οντίλ.

«Πριν από λίγο καιρό (οι αρχές) είχαν διεξάγει μια άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών, πώς να εκκενώσουμε τα μουσεία, να απομακρύνουμε τους κατοίκους. Και τώρα συμβαίνει στα αλήθεια».

Μεσούσης της κακοκαίρας, το ύψος των ζημιών υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνουν δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ παραμένουν κλειστά για το κοινό σήμερα. Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτα, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.

«Αναφορικά με τα μουσεία, ακόμα κι αν στην καλύτερη περίπτωση δεν πλημμυρίσουν οι αποθήκες σήμερα, εφαρμόζεται μια αυτόματη διαδικασία όταν η στάθμη ξεπεράσει τα 5,5 μέτρα, να μεταφέρονται τα έργα τέχνης στις αποθήκες σε υψηλότερους ορόφους» περιέγραψε ο Μπρούνο Ζουλιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

Oι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ανώτερο επίπεδο της στάθμης του ποταμού ενδέχεται να είναι τα 6,5 μέτρα αργότερα σήμερα και προειδοποιούν ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει τα πάντα θα υποχωρήσουν έπειτα από αρκετές εβδομάδες. Τον Μάιο που μόλις πέρασε καταγράφθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην χώρα το μήνα αυτό τα τελευταία 100 χρόνια.


0 σχόλια