Στο 22,4% η “επιδημία” λουκέτων στην Πάτρα


Τις δύο μελέτες της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που προειδοποιούν για νέα επιδημία κλεισίματος επιχειρήσεων, ήρθε να επιβεβαιώσει το λουκέτο της «Ηλεκτρονικής Αθηνών».

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της ΕΣΕΕ μέτρησε τον Μάρτιο τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων σε 11 εμπορικές πιάτσες της χώρας. Πρόκειται για εννιά στην Αττική (Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Καλλιθέα, Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Περιστέρι και Χαλάνδρι) καθώς και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Στο σύνολο της Αττικής υπολογίστηκε ότι τον Μάρτιο ήταν κλειστά 5.291 καταστήματα, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 28,63% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που απογράφεται.

Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ στην καθιερωμένη εξαμηνιαία δημοσκόπηση που κάνει αναδεικνύει ότι στο εξάμηνο το 18,1% των μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ τονίζει ότι «η αγορά δεν αντέχει νέα φορολογικά μέτρα. Φοβόμαστε λοιπόν ότι όλα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν από την αγορά δημιουργούν εκ νέου το κίνδυνο να δούμε περισσότερα λουκέτα σε ελληνικές επιχειρήσεις». Η μελέτη του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ δείχνει ότι η αναλογία των κλειστών καταστημάτων στην εμπορική αγορά της Αθήνας μετά την κορύφωση που σημείωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 32,3%, παρουσίασε πτωτική τάση.

Η «επιδημία των λουκέτων» που κλόνισε το ελληνικό εμπόριο μπορεί να έχει περιοριστεί, αλλά σίγουρα δεν έχει απομακρυνθεί, τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Στην τωρινή καταγραφή (Μάρτιος) επιβεβαιώνεται η οριακή αποκλιμάκωση που σημειώθηκε στην προηγούμενη καταγραφή (26,4% το Σεπτέμβριο 2015), καθώς η αναλογία των κλειστών φτάνει σήμερα το 25,9%.

Στην Αθήνα

Το εμπορικό τρίγωνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων με το 21,2% να είναι ανενεργές, ακολουθεί το Κολωνάκι με 24,9%, ενώ σε χειρότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η ζώνη των Εξαρχείων με 35,1% κλειστά και η ζώνη κεντρικών οδικών αρτηριών (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας) με 33,3%.

Στον Πειραιά

Στην εμπορική αγορά του Πειραιά το ποσοστό των κλειστών επαγγελματικών στεγών φτάνει το 33,7%, στην Θεσσαλονίκη προσεγγίζει το 27%, ενώ στην Πάτρα φαίνεται να υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης καθώς το ποσοστό των λουκέτων διαμορφώνεται στο 22,4%. Η εμπορική αγορά της Καλλιθέας εμφανίζει την υψηλότερη αναλογία κλειστών σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 6 αγορές της Αττικής, έχοντας και υπερβεί αρκετά το επικίνδυνο όριο του 40%.

Στο Περιστέρι, το γενικό ποσοστό κλειστών παραμένει στο επίπεδο του 30%, ενώ στη Β' ζώνη (Αγιος Ιερόθεος) φτάνει το 37,5%. Στα βόρεια προάστια το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων κινείται στο εύρος του 20%, ενώ το μικρότερο ποσοστό σημειώνεται στη Γλυφάδα, μια αγορά με μεσοαστική φυσιογνωμία που εξυπηρετεί σημαντικό τμήμα των καταναλωτών των νοτίων προαστίων.


0 σχόλια