Η τραγική ιστορία του Αλέξη Γκόλφη, του Έλληνα τηλεοπτικού Χριστού που κατέληξε στα αζήτητα του νεκροτομείου


Σταθμό στην ελληνική τηλεόραση αποτέλεσε η σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Η σειρά προβλήθηκε το 1975- 1976, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο του Κώστα Λυχναρά, και πρωταγωνιστούσαν οι Αλέξης Γκόλφης, Κάτια Δανδουλάκη, Λυκούργος Καλλέργης, Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούντας, Γεωργία Βασιλειάδου και πολλοί άλλοι.

Το τηλεοπτικό σήριαλ έκανε διάσημο και αγαπητό στην Ελλάδα, τον Αλέξη Γκόλφη, τον ηθοποιό που έπαιξε τον ρόλο του Μανωλιού-Χριστού.

Ο Γκόλφης γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου του 1948. Ασχολήθηκε με την υποκριτική από τα 25 του ενώ έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός στο ελληνικό κοινό μέσα από την προσεγμένη σειρά «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», βλέποντας τη ζωή του να αλλάζει σε μια νύχτα.

Όλη η Ελλάδα τον κάνει είδωλο, τον προσκυνούν του φιλούν τα χέρια και τα πόδια. Παίρνει χιλιάδες γράμματα λατρείας για το πρόσωπο του, αλλά και συμπάθειας για την εξέλιξη της σειράς, όπως τον αφορισμό που δέχεται από τον παπά-Γρηγόρη (Λυκούργο Καλλέργη). Ακόμα και ξόρκια δεχόταν για τα δεινά που τραβούσε σαν ήρωας της σειράς.

Ο ρόλος αυτός τον σημάδεψε και τον ακολούθησε σε όλη τη ζωή του. Ταυτίστηκε μαζί του. Χάθηκε μεταξύ ρόλου και πραγματικότητας. Άρχισε να περιφέρεται στους δρόμους, ρακοσυλλέκτης, κυνηγημένος από μια σκιά που αδυνατούσε να εξηγήσει. Ο κόσμος σχεδόν δεν τον αναγνώριζε πια. Στη συνέχεια, βρήκε καταφύγιο σε ένα σπίτι στην Κολιάτσου, στην Αθήνα, εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές ριάλιτι της εποχής και το 2006 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

«Ζω αξιοπρεπώς, αλλά πολύ δύσκολα, με 1.000 ευρώ το χρόνο που μου έδωσε ως επίδομα το υπουργείο Πολιτισμού, έχω κάνει κατάληψη σε ένα παλιό σπίτι, τρώω από το συσσίτιο του Αγίου Λουκά. Δεν πιστεύω στην κατάρα των ηθοποιών που έπαιξαν τον Χριστό. Τα λεφτά δεν τα υπολόγισα ποτέ, τα είχα, όταν άνοιξα τα δύο μπαρ στο Κολωνάκι. Μετά τα έχασα όλα. Ίσως να με βοηθήσει ο Θεός, που τον πλησίασα στο σίριαλ, να στηριχτώ ξανά στα πόδια μου».

Ένα χρόνο ωστόσο μετά άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 59 ετών. Ήταν Αύγουστος του 2007, όταν πέθανε όμως έμεινε στο νεκροτομείο ως τον Οκτώβριο αφού κανείς δεν τον αναζητούσε και η ΕΡΤ τότε αποφάσισε να γίνει η κηδεία του σε Νεκροταφείο στη Ζωγράφου με δική της δαπάνη, τιμής ένεκεν.


0 σχόλια