Ξαφνικός θάνατος για ιστορική βιομηχανία


​Ακόμη μία ιστορική βιομηχανία βάζει λουκέτο στην Ελλάδα και προστίθεται στον μακρύ σχετικό κατάλογο, με τους εργαζόμενους σε αυτήν να προστίθενται επίσης στον κατάλογο των πολυάριθμων ανέργων.

Πρόκειται για την "ΙΜΑΣ Α.Ε", η οποία με απόφαση του γερμανικού ομίλου ContiTech , (που παράγει μεταξύ άλλων τα γνωστά ελαστικά Continental) στην οποία ανήκει, διακόπτει μετά από 44 χρόνια λειτουργίας (ιδρύθηκε το 1972 στον Βόλο) την παραγωγή μεταφορικών ταινιών, γνωστοποιώντας με επιστολή της προς τους 138 εργαζόμενους την πρόθεσή της να προχωρήσει σε λύση των συμβάσεων εργασίας.

Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία αποδίδει το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας στην παγκόσμια κρίση στη βιομηχανία εξόρυξης.

Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης της «ΙΜΑΣ Α.Ε.» και του σωματείου εργαζομένων, με αντικείμενο την μείωση του προσωπικού και των αποδοχών του, οι οποίες δεν οδήγησαν τελικά στην συνέχιση της λειτουργίας της.

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ)καταγγέλλει πλέον το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου.

Εξαπολύοντας πυρά προς τη γερμανική εταιρεία, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι για πάρα πολλά χρόνια συσσώρευσε κέρδη, ως μοναδικός προμηθευτής - εδώ και 40 χρόνια - ταινιόδρομων και ιμάντων της ΔΕΗ.

Το 2015 έχασε αυτό το προνόμιο όταν το συγκεκριμένο έργο κατοχυρώθηκε, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, σε πολωνική εταιρεία. Αμέσως μετά την παραπάνω εξέλιξη από την πλευρά της διοίκησης ΙΜΑΣ Α.Ε. με έδρα το Βόλο, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο του κλεισίματος του εργοστασίου.

Αποδεικνύεται, τονίζει η ΟΕΧΒΕ, ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία στήριζε την παραγωγική της διαδικασία στις εγχώριες ανάγκες και όταν έχασε το διαγωνισμό της ΔΕΗ ΔΕΗ+0,69% δεν έγινε καμία προσπάθεια από πλευράς διοίκησης , για εξεύρεση παραγγελιών από το εξωτερικό.

Καλώντας τέλος, την κυβέρνηση να δράσει άμεσα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι «το να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων δεν είναι πολιτική, δεν είναι λύση.


0 σχόλια