Συναγερμός στο Βέλγιο: Δολοφόνησαν φρουρό πυρηνικού εργοστασίου - Yποψίες για δράση τζιχαντιστών


Συναγερμό έχει σημάνει η αποκάλυψη της δολοφονίας φρουρού πυρηνικού εργοστασίου στο Βέλγιο, ενώ η χώρα δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις επιθέσεις της Τρίτης και ο συναγερμός σε όλη την Ευρώπη παραμένει στο «κόκκινο».

Η είδηση της δολοφονίας του φρουρού στην περιοχή Σαρλερουά έγινε γνωστή το πρωί του Σαββάτου από την εφημερίδα Derniere Heure.

Σε διαμέρισμα ύποπτου για τζιχαντιστική δράση, οι βελγικές αρχές εντόπισαν βίντεο και στοιχεία που δείχνουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να ετοίμαζαν επίθεση στο πυρηνικό κέντρο Τιχάνζ.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κάρτα πρόσβασης του φρουρού αυτού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις ανακαλύφθηκε ότι είχε πυροβοληθεί και σκοτωθεί και ότι είχε κλαπεί η κάρτα του.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν μπορεί προς το παρόν να σχολιάσει την πληροφορία αυτή καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

Την Πέμπτη, η DH έγραφε ότι οι καμικάζι που ανατινάχθηκαν την περασμένη Τρίτη στις Βρυξέλλες εξέταζαν αρχικά το ενδεχόμενο να βάλουν στόχο μια πυρηνική εγκατάσταση, αλλά μια σειρά από συλλήψεις υπόπτων τους ανάγκασε να επιταχύνουν τα σχέδιά τους και αντ'αυτού να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στην βελγική πρωτεύουσα.

Την περασμένη Τρίτη, δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου των Βρυξελλών στο Ζαβεντέμ και άλλη μια στον σταθμό του μετρό των Βρυξελλών στο Μαλμπέκ. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 316 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις αυτές.

Επίσης στα τέλη του περασμένου έτους οι διωκτικές αρχές βρήκαν ένα βίντεο στο οποίο είχαν καταγραφεί οι κινήσεις ενός άνδρα, που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία της χώρας, σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ένα διαμέρισμα μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων.

Το βίντεο αυτό, διάρκειας αρκετών ωρών, δείχνει υλικό από την είσοδο ενός σπιτιού στο βόρειο Βέλγιο και την άφιξη και την αποχώρηση του διευθυντή του βελγικού προγράμματος πυρηνικής έρευνας.0 σχόλια