Προσφυγικό: Αλβανία και Βουλγαρία σφραγίζουν τα σύνορα - Απελπισία στην Ειδομένη


Σε ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται τόσο η κυβέρνηση Ρέντσι όσο και η Κομισιόν για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί διάδρομοι μέσω της Αδριατικής μετά το οριστικό σφράγισμα της βαλκανικής οδού. Δεν υφίσταται ακόμη τέτοια πραγματικότητα, επισημαίνουν αμφότερες οι πλευρές, ωστόσο η Επιτροπή λέει ότι σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει τις επόμενες ημέρες στην Αλβανία.

Ηδη, στο πλαίσιο προετοιμασίας για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου διαδρόμου, άνδρες της ιταλικής αστυνομίας θα περιπολούν από κοινού με αλβανούς συναδέλφους τους στην ελληνοαλβανική μεθόριο για την αποτροπή διέλευσης προσφυγικών ροών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη μέσω Αδριατικής.

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από αύριο, Σάββατο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών για να εξειδικεύσουν τη συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Η Ιταλία σπεύδει να προσφέρει βοήθεια στα Τίρανα, καθώς ανησυχεί ότι ενδεχόμενη επιλογή της Αλβανίας ως ενδιάμεσης χώρας, από τα καραβάνια των προσφύγων, θα οδηγήσει τους πρόσφυγες, δια της Αδριατικής, στα εδάφη της.

Μπερτό: Προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης»

«Μέχρι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής» δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες.

«Εχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρατηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε βάσει της λογικής, όχι των μέχρι τώρα γεγονότων» επισήμανε.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες ο Αντζελίνο Αλφάνο θα μεταβεί στην Αλβανία, για να συζητήσει, κυρίως, τις εξελίξεις του προσφυγικού.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, πάντως, κατέστησε και πάλι σαφές ότι η κύρια προτεραιότητα στην φάση αυτή είναι να μειωθούν σημαντικά οι ροές προσφύγων από την Τουρκία, όπως έχει αποφασίσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Ως προς το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι προσφυγικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου.

Η Νατάσα Μπερτό επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων την Τετάρτη υπήρξε ενημέρωση, τόσο από την Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κροατία και η ΠΓΔΜ.

«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» πρόσθεσε η Μπερτό.

Eιδομένη - Πειραιάς

Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στην Ειδομένη, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Λιμενικού την Πέμπτη, 2.666 άτομα είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις 20:00 στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού, ενώ στις 23:30 κατέπλευσε το «Νήσος Μύκονος» με 476 άτομα από Χίο Μυτιλήνη και Σάμο.

Το πρωί της Παρασκευής κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας συνολικά 658 πρόσφυγες (300 άτομα από τη Χίο και 358 από τη Λέσβο), ενώ αναμένεται να καταπλεύσει και το «Βlue Star 2», το οποίο μεταφέρει 231 άτομα.

Την Πέμπτη, 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Πληροφορίες από tanea-protothema

0 σχόλια