Ποιοι διεκδικούν τις νέες τηλεοπτικές άδειες


Τέσσερις νέοι παίκτες ετοιμάζονται να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών. Ενας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Ο δεύτερος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης του Ολυμπιακού, σύμφωνα με το efsyn.

Τρίτη η Nova, η Forthnet δηλαδή, που εκτός από τη συνδρομητική τηλεόραση, στον χώρο της οποίας είναι εξαιρετικά επιτυχημένη, θέλει να επεκταθεί και στα ελεύθερα κανάλια.

Τέταρτη είναι μια ομάδα ξένων επιχειρηματιών των ΜΜΕ, ένα κονσόρτσιουμ που δείχνει να ενδιαφέρεται σφόδρα για την ελληνική τηλεοπτική αγορά, κάνοντας ήδη τις πρώτες, αναγνωριστικές μεν, καθοριστικές δε κινήσεις.

Και σε όλους αυτούς μην ξεχνάμε και τους υπάρχοντες καναλάρχες, που εκ των πραγμάτων θα εμπλακούν στο παιχνίδι. Το χρονοδιάγραμμα έχει καθοριστεί και μέσες-άκρες θα είναι το ακόλουθο:

1 Βγαίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Η πρώτη, γνωστή ήδη, αφορά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων διεξαγωγής του διαγωνισμού στη ΓΓΕ. Η δεύτερη ΚΥΑ (Παππάς-Τσακαλώτος) θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης, που θα κυμαίνεται γύρω στα 3 με 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο έχει αναθέσει ήδη σε ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών να εκπονήσει μια μελέτη για την τιμή εκκίνησης. Τέλος, η τρίτη ΚΥΑ (Παππάς, Σπίρτζης, Κατρούγκαλος) θα ορίζει Μητρώο Ειδικοτήτων Εργαζομένων ώστε να καθοριστεί ένας κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά ειδικότητα σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό (εικονολήπτες, δημοσιογράφοι, μοντέρ κ.ά.). Ο συνολικός αριθμός των 400 (τουλάχιστον) εργαζομένων πάντως ανά κανάλι δεν αλλάζει.

2 Δημοσιεύεται η προκήρυξη (τέλη Μαρτίου) και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση διάρκειας 5 έως 7 ημερών.

3 Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες διορθώσεις και ενσωματώσεις και ανακοινώνεται η τελική προκήρυξη σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, είμαστε στα μέσα Απριλίου.

4 Δίνεται ένα διάστημα για κατάθεση των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους περίπου 1 με 1,5 μήνα. Να μαζέψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ιούνιος πια, αρχές - καλό καλοκαίρι να έχουμε.

5 Δημιουργείται μια πρώτη shortlist με ενδιαφερόμενους.

6 Μία εβδομάδα για ενστάσεις.

7 Ετοιμη η τελική shortlist και είμαστε πλέον μπροστά στη δημοπρασία (ανοιχτή δημοπρασία) για την 1η άδεια. Οποιος προσφέρει τα περισσότερα χρήματα μετά από αλλεπάλληλους κύκλους δημοπρασιών την κερδίζει. Στόχος της κυβέρνησης, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος.

8 Ακολουθούν οι δημοπρασίες για τις επόμενες τρεις άδειες.


0 σχόλια