Ηλεία: Τα σκουπίδια απειλούν τώρα και την Ολυμπιακή Φλόγα!


Ενάμιση μήνα πριν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο της Βραζιλίας και τα σκουπίδια βρίσκονται ακόμα στους δρόμους της Αρχαίας Ολυμπίας και του Πύργου, όπως αναφέρει το ilialive. Αν δεν μαζευτούν άμεσα οι εικόνες ντροπής από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, θα κάνουν το γύρο του κόσμου, βυθίζοντας την Ελλάδα του πολιτισμού και της ιστορίας, πιο βαθιά στην ανυποληψία, αποδεικνύοντας πως οι νεοέλληνες καμία σχέση δεν έχουν με τους αρχαίους προγόνους τους.

Μόνο και μόνο η εικόνα του λαμπαδηδρόμου που θα περνά δίπλα στα βουνά των σκουπιδιών αρκεί για να καταστρέψει ότι έχει απομείνει από τον μύθο που κρατά ακόμα όρθια την Ολυμπία και ζωντανό το πανίσχυρο, παγκοσμίως brand name της. Η αδυναμία να οργανώσουν οι φορείς της Ελλάδας και της Ηλείας, μια άρτια τελετή και να μεταφέρουν μια μοναδική εικόνα σε όλο τον κόσμο, μπορεί να δώσει αφορμές στο εξωτερικό για να χαθούν ιστορικά κεκτημένα της χώρας μας και της Ολυμπίας…

Οι καθυστερήσεις στις εξελίξεις που αφορούν την μεταφορά των σκουπιδιών από τον Πύργο και την Ολυμπία σε όμορους ΧΥΤΑ, προκαλεί εκνευρισμό και ανησυχία τόσο στη δημοτική αρχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όσο και στην οργανωτική ομάδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να σκέφτεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη τις ημέρες της μεγάλης γιορτής με μια τέτοια κατάσταση. Πως θα μπορούσαμε να δικαιολογηθούμε για το χάλι μας στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, που αναμένεται να είναι παρόντες στη μεγάλη γιορτή και σε τόσους άλλους επίσημους προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο.

«Σε μια τέτοια γιορτή, που όλοι περιμένουμε το μεγάλο γεγονός για να προβληθεί η χώρα και ο τόπος μας στο εξωτερικό, η παραμονή των σκουπιδιών στους δρόμους, ασφαλώς και είναι για εμάς ένας εφιάλτης. Ένα πρόβλημα που όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζουμε στην ώρα της τελετής Αφής στις 21 Απριλίου, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του φόβου που έχουμε εάν εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα σκουπίδια στους δρόμους» είπε ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε σε πιο δραματικούς τόνους. «Κάνω επίκληση στην Περιφέρεια, στο υπουργείο, να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι κάτι που όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως μας ξεπερνά. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε άμεσα τη λύση που χρειάζεται. Ειδάλλως ότι σχεδιάζουμε για την τελετή αφής και τις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι περιττά από τη στιγμή που θα παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους». Όπως σχολίασε ο κ. Κοτζιάς το πρόβλημα δεν είναι μόνο μέσα στα όρια του δήμου αλλά και στην διαδρομή προς την Ολυμπία από τον Πύργο. «Τι θα δουν οι επισκέπτες που θα φτάσουν στην περιοχή μας; Και λίγες ημέρες πριν έχουμε και τον 2ο Διεθνή Μαραθώνιο Ολυμπίας στις 27 Μαρτίου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, επικαλέστηκε και την ανησυχία που υπάρχει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για το θέμα. «Ασφαλώς και μας το τονίζουν σε κάθε μας επικοινωνία. Μας τονίζουν αυτό το πρόβλημα και είναι μεγάλο ζήτημα για εμάς. Πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, ώστε πριν την αφή να έχει λήξει το ζήτημα».

Προτάσεις για επίλυση

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως ο δήμος αναζήτησε λύσεις, γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα με το ΧΥΤΑ Παλαίρου αλλά παράλληλα πρότεινε μια τολμηρή λύση, που θα δεχθεί σίγουρα όμως τα πυρά από τους κόλπους της Αυτοδιοίκησης. «Μπορεί να δοθεί λύση μέσα από το ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το έργο έχει ολοκληρωθεί, όμως για να παραδοθεί εκκρεμούν οι δοκιμές για να προχωρήσει και η παράδοση του. Για να γίνουν οι δοκιμές πρέπει να πέσουν κάποια σκουπίδια. Ενδεχομένως μπορεί αυτό να δώσει λύση, με τα σκουπίδια που υπάρχουν στους δρόμους σήμερα. Εφόσον απαιτείται να γίνει η δοκιμή γιατί να μην γίνει με τα υπάρχοντα σκουπίδια, δίνοντας ανάσα στους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν δεν δημιουργείται πρόβλημα και στη διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης» δήλωσε ο Θύμιος Κοτζιάς.


0 σχόλια