Η απάντηση του Cubious για τον αποκλεισμό του από τα βραβεία του Πατρινού Καρναβαλιού


Τη δική τους απάντηση στην απόφαση της επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού να μην τους αποδώσει τα βραβεία που κέρδισαν με τη συμμετοχή τους στον θεσμό έδωσαν οι υπεύθυνοι του πληρώματος 86 Πάρης Λαλιώτης και Αλέξης Γεωργιόπουλος. Να υπενθυμίζουμε πως ο αποκλεισμός από τα βραβεία του κατακόκκινου cubious είχε σαν αφορμή την καθυστέρηση που δημιούργησε το άρμα και ο αργός βηματισμός στη ροή της παρέλασης. Μια απόφαση που δίχασε καρναβαλιστές και μη, λόγω καταρχήν της υψηλής αισθητικής στην οποία μας έχει συνηθίσει το συγκεκριμένο γκρουπ.

Θυμίζουμε πως θαυμάσαμε το πλήρωμα –αξιοθέατο για έκτη και προτελευταία χρονιά με 60 άτομα και θέμα τον κυβισμό, καθώς σχεδιάζει του χρόνου την τελευταία αποχαιρετιστήρια εμφάνιση. Τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε τα θέματα «Ισον», «Circus», «Medusa», «Cocoon», «Βurlesque» που εντυπωσίασαν κοινό και επιτροπή σαρώνοντας τα βραβεία. Επικεφαλής είναι οι Πάρης Λαλιώτης και Αλέξης Γεωργιόπουλος που ετοιμάζουν επαγγελματική εξέλιξη εντός κι εκτός συνόρων ανεξαρτήτως καρναβαλικής περιόδου.

Η απάντηση:

ΧΑΡΑ Η χαρά είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρει πάρα πολλές χαρές από το πατρινό καρναβάλι. Έχουμε αντλήσει ενέργεια, έχουμε γεμίσει έμπνευση, έχουμε βρει κουράγιο να συνεχίσουμε. Το καρναβάλι στο οποίο εμείς πιστεύουμε και το οποίο υπηρετούμε - με τον δικό μας φυσικά τρόπο - δεν μπορεί να μας δώσει λύπη. Δεν είναι δυνατόν να μας πληγώσει. Δεν υπάρχει τρόπος να μας κρατήσει μακριά του. Πάντα θα είμαστε - και πάντα με τον τρόπο μας - κοντά του. Βασική θεώρηση. Καρναβαλική κοσμοθεωρία. Αρχή των πάντων…

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Σε κάθε καρναβάλι, από την αρχή έως το τέλος του, κάθε πλήρωμα του κρυμμένου θησαυρού είναι συνοδοιπόρος μας. Όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά. Ο σεβασμός και η αναγνώριση από τη μεριά μας σε καθένα πλήρωμα είναι τρόπος ζωής και φιλοσοφία ύπαρξης εντός του θεσμού. Το έχουμε αποδείξει. Το έχουμε υπηρετήσει. Δεν έχει νόημα η καρναβαλική μας οντότητα χωρίς αυτό το συστατικό.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ένας από τους βασικούς λόγους όσων κάναμε τις χρονιές που είχαμε συμμετοχή, είναι ότι η ελευθερία που εκφράζει το καρναβάλι πηγάζει από τον τρόπου που λειτουργούμε εμείς οι ίδιοι που αποτελούμε το βασικό κορμό του, τα πληρώματα. Αυτό μας αρέσει πολύ. Και γι’ αυτό το υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Ακόμα και αν ο τρόπος μας είναι διαφορετικός. Ακατανόητος για κάποιους. Μα είναι ο τρόπος μας. Η καλλιτεχνική πλευρά του καρναβαλιού, η δημιουργική του χροιά και το συνεχές και έντονο του φλερτ με την τέχνη (και με τους αμέτρητους τρόπους που αυτή εκφράζεται) είναι για εμάς η πηγή των πάντων και ο πυρήνας γύρω από τον οποίο όλα περιστρέφονται στο φαινόμενο πατρινό καρναβάλι. Αν αυτά χαθούν θα μείνουν μόνο άνευρα στοιχεία, άχαρα νούμερα, ανούσιοι ρόλοι, ανεφάρμοστοι κανόνες και μια παγερή έλλειψη αγάπης και πάθους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Καθένας από εμάς που συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή, έχει κάτι να αφηγηθεί. Θέλει κάτι να πει. Και έτσι ξεκινά το υπέροχο ταξίδι της δημιουργίας αυτής της εξιστόρησης. Ένα ταξίδι μοναδικό και κατά την γνώμη μας πανέμορφο. Το πως θα το πει, πόσο δυνατά θα φωνάξει, πόσο φως θα τραβήξει επάνω του, πόσο θα παλέψει για να μείνει το μήνυμα του αναλλοίωτο και πόσες υποχωρήσεις θα κάνει πορευόμενος προς το στόχο του (όποιος κι αν είναι αυτός...) είναι κομμάτι του όλου δημιουργήματος του. Είναι κομμάτι της καρναβαλικής του υπόστασης. Είναι το λιθαράκι του καθενός μας στο καρναβάλι μας. Η τεράστια ευθύνη που μας αναλογεί. Η μεγάλη τιμή που μας γίνεται. Τόσο απλό. Τόσο δύσκολο.

ΤΑΞΙΔΙ Το καρναβάλι μας δίδαξε και κάτι ακόμα. Ότι η δημιουργία δεν γνωρίζει όρια. Ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσεις δεν υπάρχει τέλος. Κάθε κορυφή που θα φτάνεις θα έχει θέα σε μια άλλη. Και κείνη με τη σειρά της σε μια άλλη. Αυτό μάθαμε εντελώς βιωματικά στο καρναβάλι. Και το αγαπήσαμε τόσο πολύ που αποφασίσαμε να γίνουμε πρεσβευτές του. Και να ταξιδέψουμε ακόμα πιο πέρα. Όχι γιατί δεν μας χωράει το καρναβάλι. Αλλά γιατί το καρναβάλι χωράει πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε. Φτάνει πολύ πιο πέρα απ όσο θεωρούμε. Έχει τόσα να πει που διψάει για τρόπους έκφρασης χωρίς όρια κάθε είδους. Το καρναβάλι γυρίζει την πλάτη στο ρατσισμό κάθε είδους, όπως και κάθε γνήσια έκφραση τέχνης και πολιτισμού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Θα μπορούσαμε να γράφαμε μέχρι να λιώσουν όλα τα πληκτρολόγια που googlαραμε για το θησαυρό, να φαγωθούν όλες οι μύτες των μολυβιών που σχεδιάζαμε στολές και κατασκευές, να τελειώσουν όλα τα μπαστούνια σιλικόνης, να σωθούν όλα τα τόπια ύφασμα, να ξεμείνουμε από χρώμα, να εξαφανισθούν όλα τα απίστευτα υλικά που έφερε στα χέρια μας η έμπνευση που μας χαρίζει και ο καμβάς που μας δανείζει κάθε χρόνο το καρναβάλι. Ένας καμβάς που ποτέ δεν ξεχάσαμε ότι ανήκει στους επόμενους από εμάς και το μόνο που μπορούμε να προσφέρουμε είναι ένα ζωντανό παράδειγμά με όσα αφήσουμε αποτυπωμένα επάνω του και όσα θα έχουμε κάνει για να προκύψει αυτό το μοναδικό μας αποτύπωμα.

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ Λυπουμαστε που βάλαμε σε ταλαιπωρία θεατές και πληρώματα γιατί μπορεί χωρίς να το θέλουμε να τους στερήσαμε κάτι από τη διάθεση για γιορτή. Δεν θα καταπατούσαμε πότε σκοπίμως το δικαίωμα στη χαρά και την ψυχαγωγία των πληρωμάτων και των θεατών. Ποτέ και για κανένα λόγο. Σεβόμαστε απόλυτα το ζωτικό τους χώρο. Και υπερασπιζόμαστε σθεναρά το δικαίωμα όλων μας σε αυτόν. ΑΓΑΠΗ Με ψυχή γεμάτη, με την συγκίνηση να μας φορτίζει πρωτόγνωρα με όσα ζήσαμε, ακούσαμε, διαβάσαμε τις τελευταίες ώρες και με ακόμη ζωντανά τα αγγίγματα των πιο ζεστών αγκαλιών επάνω μας, στέλνουμε τους πιο καρναβαλικούς μας χαιρετισμούς παντού. Φωνάζουμε μέχρι εξαντλήσεως «ευχαριστούμε» και συνεχίζουμε. Τα καρναβαλικότερα έρχονται...


0 σχόλια