Πώς να διαχειριστείτε το δημόσιο ξέσπασμα του παιδιού σας


Ας υποθέσουμε ότι είστε μαζί με το τρίχρονο παιδί σας στο σούπερ μάρκετ, σας ζητάει να του αγοράσετε μια σοκολάτα, εσείς αρνείστε, εκείνο σας παρακαλάει, εσείς του εξηγείτε γιατί δεν πρέπει να φάει άλλο γλυκό και τότε εκείνο αρχίζει να κλαίει, να ουρλιάζει και να χτυπιέται αδιαφορώντας για τον κόσμο που βρίσκεται γύρω σας… Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα δημόσιου ξεσπάσματος που είναι αρκετά συνηθισμένο στα νήπια. Πώς θα διαχειριστείτε την αντίδρασή του; Οι παρακάτω συμβουλές του altsantiri.gr θα σας βοηθήσουν:


  • Φροντίστε να το παίρνετε μαζί σας όταν έχει κοιμηθεί αρκετά και έχει φάει, αφού τόσο η κούραση όσο και η πείνα είναι οι βασικές αιτίες ενός ξεσπάσματος.
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από το γεγονός ότι είστε σε δημόσιο χώρο. Ακόμα και αν δύο τρεις άνθρωποι ενοχληθούν, οι περισσότεροι θα κατανοήσουν τη δυσκολία της κατάστασης. Επιπλέον ο δικός σας εκνευρισμός είναι πιθανό να προκαλέσει μεγαλύτερο εκνευρισμό στο παιδί σας, άρα και περισσότερο κλάμα.
  • Αποσπάστε του την προσοχή με ένα παιχνίδι που θα έχετε πάρει μαζί σας (μπορείτε να έχετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι ειδικά για τις δύσκολες ώρες), με ένα τραγούδι, με μια ιστορία που του αρέσει να ακούει, με ένα βιντεάκι στο κινητό σας, μιλήστε του με αστεία φωνή και αν είστε αρκετά τολμηροί να εκτεθείτε σε δημόσιο χώρο μιμηθείτε ένα αστείο περπάτημα.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις η λύση είναι να το αγνοήσετε, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι εύκολο. Τα παιδιά απολαμβάνουν την προσοχή που λαμβάνουν από τους γονείς όταν ξεσπούν σε φωνές και κλάματα, επομένως υπάρχει η πιθανότητα όσο πιο πολύ του δίνετε σημασία τόσο περισσότερο να φωνάζει.
  • Συμφωνήστε από πριν τι θα κάνετε εκεί που θα πάτε. Για παράδειγμα, εξηγήστε του ότι στο σούπερ μάρκετ θα αγοράσετε μόνο πράγματα για το σπίτι και όχι γλυκά ή αν ξεσπάει επειδή θέλει να μείνει κι άλλο στην παιδική χαρά, φροντίστε να το έχετε προετοιμάσει πότε ακριβώς θα φύγετε.
  • Αποφύγετε τις φωνές, καθώς θα του προκαλέσουν περισσότερο εκνευρισμό. Από την άλλη αν αρχίσετε να του μιλάτε σιγά, είναι πιθανό να ηρεμήσει και εκείνο για να σας ακούσει.


Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, η λύση είναι να το πάρετε αγκαλιά και να φύγετε από τον χώρο. Η αλλαγή περιβάλλοντος αλλά και η αγκαλιά σας πιθανόν να το ηρεμήσουν.


0 σχόλια