Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται για νέα πυραυλική δοκιμή μέσα στο Σαββατοκύριακο


Το καθεστώς της χώρας, φαίνεται πως είναι έτοιμο να προχωρήσει στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου και μάλιστα την ώρα που στην Αμερική θα προβάλλεται το μεγαλύτερο αθλητικό και τηλεοπτικό γεγονός.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου την ώρα που θα διεξάγεται το Superbowl, δήλωσε χθες μια πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Ο αγώνας του αμερικάνικού φούτμπολ ανάμεσα στους Carolina Panthers και στους Denver Broncos είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 18:30 ώρα ανατολικής ακτής (01:30 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών ανέφερε ότι δορυφορικές φωτογραφίες των εγκαταστάσεων εκτόξευσης πυραύλων της Βόρειας Κορέας κατέγραψαν πιθανό εφοδιασμό τους με καύσιμα, κάτι το οποίο στο παρελθόν συνέβαινε μία ως δύο εβδομάδες πριν από εκτοξεύσεις πυραύλων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Πιονγκγιάνγκ ενημέρωσε προ ημερών υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ότι θα εκτοξεύσει έναν πύραυλο για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο γεωπαρατήρησης από την 8η Φεβρουαρίου ως την 25η Φεβρουαρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από δυτικές κυβερνήσεις, που θεωρούν ότι πρόκειται για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Δεν είναι άλλωστε πολύς ο καιρός από την ημέρα που η χώρα είχε ανακοινώσει πως επιχείρησε επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Οι εικόνες από τους δορυφόρους, που τραβήχτηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη, καταγράφουν την άφιξη βυτιοφόρων με καύσιμα στο πεδίο εκτόξευσης, ανέφερε το ινστιτούτο 38 North, το οποίο παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών πως το Πεκίνο παραμένει δεσμευμένο στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και στη σταθερότητα στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ακόμη, το Πεκίνο διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές σύστημα μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Ομπάμα και Σι συμφώνησαν πως η ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα θα αποτελούσε μια «προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο Λευκός Οίκος.


0 σχόλια