Διορία ενός μήνα στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Προθεσμία ενός μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, με την ελπίδα να στέλνει τελικά περισσότερες πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο Guardian.

Σημειώνεται πως σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η Κομισιόν αναφέρεται "σε επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν με στόχο μία πιθανή επανάληψη ορισμένων επαναπροωθήσεων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της συνθήκης του Δουβλίνου", η οποία προβλέπει ότι υπεύθυνη για την εξέταση των αιτήσεων παροχής ασύλου είναι η χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, η χώρα μας καλείται να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο, να αναμορφώσει τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, να στελεχώσει με επάρκεια τα κέντρα υποδοχής έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου. Επίσης, η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hotspot, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι έως τώρα η πρόοδος ήταν αργή.

Όπως αναφέρει ο Guardian, στην Ελλάδα δόθηκε διορία ενός μήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει τις βελτιώσεις, δηλαδή έως τον Μάρτιο όπου θα ξαναγίνουν έλεγχοι. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, υπό το σύστημα «Δουβλίνο» της ΕΕ, οι αιτούντες άσυλο μπορούν να στέλνονται πίσω στην πρώτη χώρα που έφτασαν. Όμως, άλλα μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να τους στείλουν πίσω από την Ελλάδα, από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για τους πρόσφυγες ήταν τόσο άσχημες, που ισοδυναμούσαν με «εξευτελιστική μεταχείριση». Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι είναι καιρός να επιστρέψει η Ελλάδα στο σύστημα Δουβλίνο, αν και πρόσθεσε ότι οι μεταναστευτικές πιέσεις που ασκούνται στη χώρα πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να μην πέσει μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.


0 σχόλια