Συνεχίζονται οι σεισμοί στα Γιάννενα - Φεύγουν άρον άρον οι φοιτητές - Κλειστά σήμερα τα σχολεία


Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι σεισμολόγοι το ρήγμα των Ιωαννίνων, έχει να δώσει αντίστοιχο σεισμό από το 19ο αιώνα, αλλά η ενεργοποίησή του είχε σαν αποτέλεσμα και την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων μικρότερων ρηγμάτων που βρίσκονται σε βάθη από 8 ως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ως τώρα ήταν «αόρατα» στους επιστήμονες.Το εν λόγω ρήγμα κινείται παράλληλα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος.

Σύμφωνα με τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκανά, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμός είχε σαν συνέπεια να μετακινηθεί το βουνό, το Μιτσικέλι, το οποίο ανήκει στην Πίνδο, προς τα Δυτικά.

Στο μεταξύ μια νέα σεισμική μεγέθους 4,3 βαθμών σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων.

Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή. Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων θα μείνουν και απόψε έξω από τα σπίτια τους και ήδη βρίσκονται στα αυτοκίνητα τους σε πλατείες και δρόμους της πόλης .

Να σημειωθεί πως αναχώρησαν χθες από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετα τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα, για προληπτικούς λόγους, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως είπε, μιλώντας στο real fm, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, η απόφαση ελήφθη καθώς, κρίθηκε ότι ακόμη και ένας μικρός μετασεισμός να εκδηλωθεί θα δημιουργηθεί πανικός.

Με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτίνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα τα σχολεία στα Ιωάννινα, για προληπτικούς λόγους, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε χθες το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως είπε, μιλώντας στο real fm, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, η απόφαση ελήφθη καθώς, κρίθηκε ότι ακόμη και ένας μικρός μετασεισμός να εκδηλωθεί θα δημιουργηθεί πανικός.

Με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στα Ιωάννινα.

Ο κ. Λέκκας σε δηλώσεις του έδωσε πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα, η οποία συνεχίζεται στην περιοχή και -όπως είπε- διατάσσεται συνολικά σε μια διεύθυνση ΒΔ/ΝΑ κατά μήκος μιας ρηξηγενούς ζώνης η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων και εκτίνεται μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα .

Το συντονιστικό που συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να παραμένουν σήμερα τα σχολεία κλειστά, θα επανεκτιμήσει σήμερα την κατάσταση.

Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από σήμερα θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.

*Φωτογραφία ΑΠΕ και eurokinissi

0 σχόλια