Εκπτώσεις: Ποια είναι τα ποσοστά της μείωσης τιμών - Πώς θα λειτουργήσει η αγορά της Πάτρας την Κυριακή


Ξεκίνησαν κι επίσημα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και στην αγορά της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν προσφορές σε αρκετά καταστήματα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί λίγο η κίνηση. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια και λόγω της 'καθίζησης" της αγοράς, πολλοί καταστηματάρχες κάνουν προσφορές κι εκπτώσεις στους καταναλωτές, προκειμένου να ενισχύσουν τον τζίρο τους.

Οι προσφορές θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η κίνηση που υπήρξε εξαντλήθηκε κατά κύριο λόγο στην έρευνα αγοράς.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr o Δημήτρης Παλούμπης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου, η πρώτη μέρα των εκπτώσεων ήταν διερευνητική και αναμένεται κλιμάκωση του ενδιαφέροντος και αγορές κλιμακωτά και κυρίως από την Τετάρτη - Πέμπτη και μετά.

Άλλωστε και τη Δευτέρα επικρατούσε υψηλή θερμοκρασία στο κέντρο, ενώ και η απεργία στον Προαστιακό, έχει επηρεάσει αρνητικά την κίνηση, παρατηρεί ο κ. Παλούμπης.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά της έκπτωσης αφορούν "παραδοσιακά" στα είδη ένδυσης και υπόδησης. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παλούμπη η έκπτωση στα επώνυμα είδη ανέρχεται έως 30%, ενώ στα μη επώνυμα είναι υψηλότερο και φτάνει και το 50%.

Όσο περνούν οι μέρες θα αυξάνονται και τα ποσοστά σε αρκετές περιπτώσεις, αν και θα μειώνονται οι επιλογές.

Όσον αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων της Πάτρας , την Κυριακή 17 Ιουνίου, τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών, όσο και ο Σύλλογος του Ιστορικού Κέντρου προτείνουν τα καταστήματα να είναι κλειστά.

Ο Δημήτρης Παλούμπης εξηγεί ότι η συγκεκριμένη Κυριακή, λόγω της ζέστης κλπ , όπως φάνηκε δεν είναι αποδοτική. 'Ο καταναλωτής μας έχει δείνει ότι προτιμά να πάει για μπάνιο. Εμείς προτείνουμε τα καταστήματα να είναι κλειστά, αλλά αν κάποιος συνάδελφος επιθυμεί ν΄ανοίξει δεν θα βγάλουμε σφυρίχτρες...".

O Εμπορικός Σύλλογος Πατρών προτείνει επίσης να μη λειυτουργήσουν τα καταστήματα αυτή την Κυριακή.

"Σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16, Ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 17/7/2016.

Πάγια θέση του ΕΕΣΠ είναι η Κυριακή Αργία και προτείνουμε την Κυριακή 17/07/2016 τα καταστήματά μας να παραμείνουν κλειστά", αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ όσον αφορά στο τι πρέπει να προσέξουν καταστηματάρχες και καταναλωτές η ανακοίνωση συνεχίζει:

"Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2016, ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και λήγουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση".

Ελευθερία Μακρυγένη

0 σχόλια