Αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου: Το χρονοδιάγραμμα του έργου


Μετά από πολλές αναβολές και ακυρώσεις διαγωνισμών για τον Αυτοκινητόδρομο της Πατρών-Πύργου, χθες έγινε τελικά η δημοπράτηση του δεύτερου τμήματος Αμαλιάδα-Δουναίικα μήκους 8.960 μέτρων. Στη διαδικασία σύμφωνα με το ypodomes.com συμμετείχαν 14 σχήματα δείχνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και μειοδότησε η Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευαστών με έκπτωση 55,32% (συμφερόντων του Ομίλου Καλογρίτσα). Το έργο ύψους 58,4εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) είναι η πρώτη από τις 8 δημοπρατήσεις του Αυτοκινητόδρομου συνολικού μήκους 75χλμ.

Στο έργο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο Ανισόπεδος Κόμβος Αμαλιάδας και υπάρχει και δικαίωμα προαίρεσης στην εκτέλεση κάθετης οδού στον ανωτέρο Α/Κ επιπλέον κόστους 1,6εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ)

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει πως αν το έργο ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους τότε η αρχική του προθεσμία ολοκλήρωσης θα φτάσει μέχρι τα μέσα του 2020.

Να θυμίσουμε πως αρχικά ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, κόστους 475εκ.ευρώ είχε βγει ως ένα ενιαίο έργο, όμως με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη το έργο ακυρώθηκε και "εσπασε" σε 8 ξεχωριστές εργολαβίες.

Η πρώτη εργολαβία στο τμήμα Δουναίικα-Πύργος μήους 8.140 μέτρων αφού αντιμετώπισε 3 ακυρώσεις δημοπράτησης θα ακολουθήσει τη διαδικασία επαναδημοπράτησης εκ νέου με πιθανότερο χρόνο τον Ιούλιο. Το κόστος της είναι 67,2εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Η τρίτη εργολαβία από την Κυλλήνη μέχρι την Αμαλιάδα έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί στις 14 Ιουνίου και έχει κόστος 54,5εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ).

Τώρα, απομένει να προκηρυχθούν ακόμα 6 εργολαβίες στο υπόλοιπο τμήμα από την Κυλλήνη μέχρι την πόλη της Πάτρας (στον ανισόπεδο Κόμβο Μιντιλογλίου).

Με τον ρυθμό αυτό τα έργα όπως φαίνεται θα καθυστερήσουν χρονικά και δεν περιμένουμε την ολοκλήρωση τους πριν το 2021 και αυτό τμηματικά εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε οδικά έργα τέτοιου μεγέθους.

Όλες οι εργολαβίες του Αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος έχουν ομπρέλα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Περιλαμβάνονται τα κάτωθι έργα:
1.Αυτόκινητόδρομος Πάτρα-πϋργος στο τμήμα ΧΘ57,4-ΧΘ66,360 με νέα χάραξη.
2.Ανισόπεδος Κόμβος Αμαλιάδας στην ΧΘ 62,679
3.Νέοι και αναβαθμιζόμενοι παράπλευροι και κάθετοι δρόμοι
4.Αποχετεύσεις ομβρίων, αποστράγγισης, έργα σήμανσης-ασφάλισης-περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα, έργα περιβάλλοντος, εγκαταστάσεις οδοφωτισμού, τηλεφωνοδότησης, δικτύων άρδευσης-πυροσβεσης κλπ.
5.Εργασίες πρασίνου
6.Προσωρινές παραλλαγές οδών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων
7.Εργασίες που υπολείπονται στα ήση κατασκευασμένα/ημικατασκευασμένα τεχνικά για την έντεχνη ολοκλήρωση τους.


0 σχόλια