Στη Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος για το Προσφυγικό - Κοινή διακήρυξη των τριών Προκαθημένων - ΔΕΙΤΕ LIVE


Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των τριών Ιεραρχών στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, η οποία επιστεγάστηκε με την υπογραφή κοινή διακήρυξης για το προσφυγικό από τους Προκαθήμενους.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε:

«Ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο. Εμείς οι Χριστιανοί, αναφερόμαστε πολύ συχνά στον καλό Σαμαρείτη. Για μας είναι μια παραβολή που αναφέρεται στο Θεό. Ο Θεός είναι εκείνος που δείχνει οίκτο στους ανθρώπους και αυτό είναι μια απαίτηση για να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Μακάρι οι αδερφοί και αδερφές μας να δείξουν ευσπλαχνία και να σας βοηθήσουν. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους, ιδιαίτερα τα παιδιά σας, τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες σε σώμα και πνεύμα. Σας αγκαλιάζω όλους με στοργή. Θα ήθελα να κάνω επίκληση στα θεία δώρα της δύναμης και της ειρήνης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράμμισε: Η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος. είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου. Πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης.

«Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου»

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος: Καμαρώνω για τους Έλληνες που παρά τις δυσκολίες βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος.

«Θρηνούμε τις χιλιάδες ψυχές που χάθηκαν στο Αιγαίο». «Απευθύνω έκκληση να αναλάβει επιτέλους ο ΟΗΕ να πράξει τα δέοντα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση».

Ακολουθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα το γεύμα των τριών Ιεραρχών με τρεις οικογένειες προσφύγων.


12.21: Συγκλονιστικές στιγμές κατά την επίσκεψη των τριών Προκαθημένων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο. Απελπισμένοι πρόσφυγες με δάκρυα στα μάτια ζήτησαν από τον Πάπα να τους βοηθήσει. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε και ακολουθεί η κοινή δήλωση των τριών Προκαθημένων.

11.23: Στον καταυλισμό στη Μόρια έφτασαν οι τρεις προκαθήμενοι των εκκλησιών. Ο Πάπας θα συναντηθεί με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

10.58: Έφυγε από το αεροδρόμιο της Λέσβου η πομπή με τους τρεις προκαθημένους των εκκλησιών και κατευθύνεται στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων.

10.52: Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

10.41: Δέκα πρόσφυγες θα πάρει μαζί του ο Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Λέσβο, όπως μετέδωσε πριν από λίγο ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πάνος Χαρίτος, εκ των οποίων οι οχτώ Σύριοι και οι δυο Αφγανοί.

10.17: Στη Λέσβο ο Πάπας-Τον υποδέχθηκαν Αλέξης Τσίπρας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

9.52: Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Ποντίφικα στο νησί της Λέσβου. Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φτάσει αεροπορικώς στις 10.20’.

Ήδη στο νησί βρίσκονται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπων Αθηνών Ιερώνυμος, ενώ έφτασε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πριν από λίγο ανέβασε το παρακάτω μήνυμα στο Twitter.


8.50: Αναχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Ρώμη για την επίσκεψη ανθρωπιστικού χαρακτήρα που θα πραγματοποιήσει στη Λέσβο.

Το αεροπλάνο που μεταφέρει τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να φτάσει στις 10:20 ώρα Ελλάδος στην Μυτιλήνη.

Στο νησί ήδη βρίσκονται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ τον Πάπα θα υποδεχθεί και ο Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Μόρια και τελετή στο λιμάνι της Μυτιλήνης.


0 σχόλια