Παπανδρέου: Είπα στην Μέρκελ "Σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας και πάρτε πίσω και τα λεφτά"


Με φόντο την... Ακρόπολη, φορώντας μπλε κοστούμι, λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έδωσε μετά από πολύ καιρό μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ, με αφορμή τα έξι χρόνια από το Καστελόριζο και την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης.

"Έτυχε να πάω στο Καστελόριζο! Ήταν μονόδρομος η ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης"

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ, κάνοντας τον δικό του απολογισμό για όλα όσα είχαν γίνει κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, υποστήριξε την... ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό, λέγοντας πως «δεν υπήρχε άλλος δρόμος, δεν ήταν ευχάριστος δρόμος, αλλά ήταν απαραίτητος». «Αν δεν υπήρχε ο Μηχανισμός, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε», υποστήριξε.

«Πήγα στο Καστελόριζο γιατί... έτυχε! Είχα κανονισμένες συναντήσεις στο ακριτικό νησί» διευκρίνισε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε όσους τον κατηγόρησαν ότι ανακοίνωσε κάτι σκληρό μέσα σε ένα ευχάριστο τοπίο, ο ίδιος σχολίασε «δηλαδή τι έπρεπε να βάλω μαύρα;». «Θέλαμε να δώσουμε κουράγιο στους Έλληνες ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

«Όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα έπρεπε να προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τους Ευρωπαίους ηγέτες, λέγοντας πως «αν υπήρχε μια πιο άμεση αντίδραση και αντιμετώπιση του προβλήματος από την Ευρώπη, ίσως να είχαμε αποφύγει αυτή την εξέλιξη».

"Φταίει ο Καραμανλής"

Ο κ.Παπανδρέου επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για «στατιστική απάτη». Όπως είπε η κυβέρνηση Καραμανλή «πολλαπλασίασε το χρέος, δεν ήθελε συναίνεση, αλλά συνενοχή» .

Ο κ.Παπανδρέου κατήγγειλε ότι υπήρξε «συστηματική συγκάλυψη» που στοίχησε στην χώρα, ενώ το κόμμα του τότε (το ΠΑΣΟΚ) υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στην μεταπολίτευση.

Επιμένει με το "λεφτά υπάρχουν"

Αναφερόμενος στην περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν», ο κ.Παπανδρέου δεν την πήρε πίσω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του. «Έλεγα ότι λεφτά υπάρχουν εάν κάνουμε μεταρρυθμίσεις (φοροδιαφυγή, άνοιγμα επαγγελμάτων, ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις )», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες αρκεί να κάνει μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε σε άλλο σημείο.

Γυρνώντας πίσω στο 2009, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως όταν η κυβέρνηση του άρχισε να βλέπει τα ελλείμματα «έπαθε σοκ».

"Φταίνε οι Ευρωπαίοι, φταίει και το ΔΝΤ"

Ο κ.Παπανδρέου συχνά επαναλάμβανε στην συνέντευξη του πως για την όλη κατάσταση φέρουν σημαντικές ευθύνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ ,«που δεν δημοσιοποίησαν τις επιστολές που έστελναν στην κυβέρνηση Καραμανλή».

«Κατηγορούμαι για αλήθειες που ξέρουν οι Έλληνες, αλλά θα συνεχίσω να τις λέω», τόνισε σε άλλο σημείο, καταγγέλλοντας ότι «υπήρχαν συμφέροντα επιχειρηματικά, μιντιακά, τραπεζικά και συντεχνιακά που δεν ήθελαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

«Αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον πανικό, την αγωνία και τα spreads», ξεκαθάρισε.

"Είναι απαράδεκτο που έπρεπε να τρέχω από πόλη σε πόλη για να σώσω την Ελλάδα - Ναι είδα και στην κουζίνα τον Στρος Καν"

Σε ερώτημα σχετικά την αποκάλυψη πως «όρθιοι σε μια κουζίνα, ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου και ο τότε επικεφαλής ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν συζητούσαν την λύση για το ελληνικό πρόβλημα και την εμπλοκή του ταμείου στο πρόγραμμα», ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «είναι απαράδεκτο ένας πρωθυπουργός να τρέχει την υφήλιο για να φτιάξει έναν Μηχανισμό, είναι απαράδεκτο που έπρεπε να τρέχω από πόλη σε πόλη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μου, είναι απαράδεκτο που δεν υπήρχε στήριξη της ΕΕ».

«Κάναμε 100 συναντήσεις, αλλά το "απαράδεκτο" δεν ήταν η... κουζίνα, αλλά το "μαγείρεμα" του Καραμανλή με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και το έλλειμμα! Το ουσιαστικό περιεχόμενο της κουβέντας μας (σσ με τον Στρος Καν) ήταν ότι και αυτός και εγώ θέλαμε ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Μου είπε τότε (σσ ο Στρος Καν) ότι πρέπει να φτιάξει η Ευρώπη Μηχανισμό», πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας έμμεσα την συνάντηση στην κουζίνα και διευκρινίζοντας πως το ΔΝΤ έλεγε ΝΑΙ σε τεχνική βοήθεια.

«Δεν είχα κρυφές συναντήσεις, είχα επαφές με όλους» είπε σε άλλο σημείο.

"Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ, η Γερμανία το ήθελε - To ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα το 2005"

«Δεν ήθελα εγώ το ΔΝΤ η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ» , τόνισε ο κ.Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στελέχη του Ταμείου είχαν έρθει στην Ελλάδα το 2005. «Μας είχαν προειδοποιήσει τότε να αλλάξουμε το φορολογικό πλαίσιο με το ΣΔΟΕ, την φορολογική δικαιοσύνη. Μας κατέθεσαν προτάσεις αλλά κανείς δεν τις εφάρμοσε», είπε.

"Συναντήθηκα και με Άραβες και με Κινέζους και με Ρώσους"

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με Κινέζους Άραβες και Ρώσους για να αναζητήσει χρήματα. «Ναι μίλησα, αλλά κανείς δεν ήθελε να αγοράσει ... ελληνικά ομόλογα. Έπρεπε να διερευνήσω κάθε πηγή, γιατί η ευρωζώνη δεν είχε μηχανισμό», αποκάλυψε.

"Η Ελλάδα δεν απειλήθηκε, ούτε απειλείται από πραξικόπημα"

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβήθηκε την ανατροπή του πολιτεύματος, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί πως η χώρα απειλείται ή απειλήθηκε από πραξικόπημα. «Υπήρξαν όμως δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν αναταράξεις» παραδέχτηκε, καταγγέλλοντας «συστηματική προβοκάτσια με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και βίαιη αντιμετώπιση τους, που υποβάθμισε τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Όταν είπε στην Μέρκελ να πάρει πίσω τα λεφτά της

«Δεν είπα ποτέ πως οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι. Είπα πως αν νικήσουμε τη συστημική διαφθορά, ο Έλληνας θα δημιουργήσει», διευκρίνισε στη συνέχεια , ενώ όπως είπε, τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έθεσαν θέμα τιμωρητικής απώλειας δικαιώματος ψήφου της χώρας. «Τους απάντησα: “σας παραδίδω τα κλειδιά και πάρτε πίσω και τα λεφτά”», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Για το κρίσιμο τηλεφώνημα με τον Σαμαρά

Αναφερόμενος στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, τον κατηγόρησε ότι, ενώ τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να επιτευχθεί συναίνεση, ο κ. Σαμαράς διέρρευσε την συζήτηση και όξυνε την αντιπαράθεση.

Σε άλλο σημείο ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβήθηκε το κίνημα των αγανακτισμένων .

“Ο Σόιμπλε ήθελε το Grexit και εγώ το δημοψήφισμα”

Ο κ.Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία –ονοματίζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί Grexit, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Όπως εκτίμησε, αν είχε διεξαχθεί, θα είχε λήξει η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις.

«Η κυρία Μέρκελ με στήριξε για το δημοψήφισμα - το είχαμε συζητήσει. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός, αλλά αυτός ήταν ο χαρακτήρας του - του χαλάσαμε τη ‘γιορτή’ με τους G20», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας για τις Κάννες, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. περίπου ένα μήνα πριν για την σκέψη του.

Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, υπήρξε μία ρωγμή (σσ με τον Βενιζέλο) που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας, όμως δεν θέλω να μπω σε κουτσομπολιά».

Εξέφρασε πάντως τη λύπη του που τελικά δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Εκτίμησε ότι αν η ΕΚΤ επί Τρισέ έλεγε το 2010 ό,τι είπε αργότερα ο κ.Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα, «μπορεί να μην χρειαζόμασταν καν το πρόγραμμα».

“Με πονάει πολύ που με βρίζουν - Με έβλεπαν σαν λεπρό"

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε την λύπη του για τα όσα άκουσε εις βάρος του κατά καιρούς . «Με πονάει πολύ, αλλά κατανοώ τον πόνο των Ελλήνων», είπε, ενώ σε άλλο σημείο άφησε να εννοηθεί ότι όταν η Ελλάδα περνούσε δύσκολες ώρες κάποιοι εταίροι τον έβλεπαν «σαν λεπρό». «Με απέφευγαν, όταν η Ελλάδα χρειαζόταν αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία δεν ξέρω αν την έχει ακόμη”

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύτηκε τον πόνο του λαού, δημιούργησε ελπίδες βασισμένες σε μυθεύματα». Όπως είπε ο κ.Παπανδρέου, ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε μια ευκαιρία δεν ξέρω αν την έχει ακόμη, να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα».

Στο ερώτημα «πως νιώθει που κάποιοι πρώην υπουργοί του, είναι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ;» o πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλοι θα κριθούμε από το λαό και θα φάνει αν αυτοί οι άνθρωποι το έκαναν για τα ιδανικά τους ή για την καρέκλα τους».

Μιλώντας για τον χώρο της Κεντροαριστεράς, είπε ότι έχει δώσει πολλά στην Ελλάδα. «Εμένα με τίμησε, εγώ ήμουν μέλος απλό, έφτασα πρόεδρος, έφτασα πρωθυπουργός, αλλά για να προχωρήσει αυτός ο χώρος πρέπει να βάλει το διακύβευμα καθαρά στη συνεργασία».

Κάλεσε επίσης όσους αρχηγούς κομμάτων ή κινήσεων ενδιαφέρονται να συζητήσουν για να φτιάξουν αρχικά ένα βασικό πλαίσιο και εν συνεχεία να ανοίξει ο διάλογος για πιθανή συνεργασία. Τόνισε παράλληλα ότι δεν έχει διαμορφωθεί κάποια πλατφόρμα.

“Δεν ξέρω αν θα πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα”

Σε ερώτημα για το «αν βλέπει πρόωρες κάλπες» είπε πως «δεν γνωρίζω αν θα πάμε σε εκλογές, αναγνωρίζω όμως ότι υπάρχει δυστοκία στο να στηρίξουν όλοι μια κοινή πορεία».

Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κάνει και δεύτερο δημοψήφισμα.

“Nα επενδύσουμε στους πρόσφυγες”

Μιλώντας για το προσφυγικό,ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε αναθεώρηση του "Δουβλίνου" και κάλεσε την Ευρώπη να επενδύσει στους πρόσφυγες και στους νέους της γηραιάς ηπείρου.


0 σχόλια