Στ΄άρματα, στ΄άρματα εμπρός στο Καρναβάλι! - Παρέλαση των αρμάτων απόψε στο κέντρο της Πάτρας - Τι θα δούμε φέτος


Πατρινό Καρναβάλι , χωρίς άρματα δε γίνεται. Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι οι κατασκευαστές βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα άρματα του φετινού καρναβαλιού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα άρματα των πληρωμάτων που κατασκευάζονται στον ΑΣΟ.

Σήμερα τα άρματα του Δήμου θα κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πάτρας σιτς 8 μ.μ., ενώ τα άρματα των γκρουπ θα παρελάσουν μόνο το μεσημέρι της Κυριακής.

Τα άρματα που φέτος θα παρελάσουν είναι:

-Βασιλιάς Καρνάβαλος Πέτρος Βρυώνης (συντονιστής Καρναβαλικού Εργαστηρίου)

-Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2016 Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης

-«Ψωνίσαμε» Δημήτρης Ντζουμάνης

-«Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)» Αγνή Στασινού

-«Προπομπός Κιθαρίστας» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Ξαφνικά ένας Παπαγάλος» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Ο Γάτος στην Σκεπή» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Πειρατικό Καράβι» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Το Τρενάκι» Νίκος Λιβάνης-Νεκτάριος Σαρηγιάννης από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Το Κάστρο» Παντελής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-«Δεντράκια και Μανιτάρια» Περικλής Χατζόπουλος από το Καρναβάλι των Μικρών

-Μουσικό ΆρμαΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ο φετινός Καρνάβαλος του Πέτρου Βρυώνη μεγαλειώδης, εντυπωσιακός, συμβολικός και σατιρικός, σε πλήρη και διαρκή κίνηση σε πολλά μέρη του (κεφάλι, μάτια και δυο χέρια), βρήκε πεδίο έμπνευσης λαμπρό στο θέμα της Πλουτοκρατίας στις μέρες μας, περίοδο κρίσης. Ο φετινός Καρνάβαλος είναι ένας πλουτοκράτης, με ημίψηλο και πούρο, που στο ένα του χέρι κρατά ένα βιβλίο, τα μνημόνια 1 και 2 και στο άλλο το μνημόνιο 3 και το μνημόνιο με ερωτηματικό (;), που προϊδεάζει για το τέταρτο μνημόνιο.. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, μπροστά από τον πλουτοκράτη ο λαουτζίκος … πλακώνεται στις μπουνιές στην κυριολεξία εξαιτίας…μνημονίων, δραχμής, ευρώ. Στην πλάτη του πλουτοκράτη συσσωρευμένη η πλουτοκρατία και η ισχύς της με ντουβάρια, καράβια, εργοστάσια, μονάδες καταστολής δίνει τον τόνο. Η κατασκευή συμπληρώνεται από δυο καταπληκτικά boxer (σκυλιά), που φοράνε γερμανικά κράνη, όπου στο ένα υπάρχει ο αγκυλωτός σταυρός και στο άλλο το σήμα της Ευρώπης. Πλουτοκρατία σε καιρό κρίσης λοιπόν ο φετινός Καρνάβαλος με έντονα χρώματα και υλικά: δελιζόλ, σίδερα και ξύλα. Ένα εξαιρετικό καλλιτεχνικό και σατιρικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, προσαρμοσμένο στα οικονομικά που απαιτούν οι συνθήκες των ημερών μας. Διαστάσεις: Μήκος 9,00μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 5,80μ

Εντυπωσιακό, καλλιτεχνικό και πολύχρωμο και το άρμα της Βασίλισσας, που δημιούργησαν ο Νίκος Λιβάνης και ο Νεκτάριος Σαρηγιάννης και θα υποδεχτεί τη Δήμητρα Οικονομοπούλου, τη φετινή βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού. Φέτος το άρμα της Βασίλισσας είναι εμπνευσμένο από τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο. Ένα μεγάλο χταπόδι έχει τυλίξει ένα κοχύλι μέσα στο οποίο θα στέκεται όρθια η Βασίλισσα και θα χαιρετά τον κόσμο μοιράζοντας φιλιά και χαμόγελα αισιοδοξίας. Θα υπάρχουν ιππόκαμποι, ψάρια, καραβίδες, κοχύλια, τα οποία θα διαμορφώνουν την τελική εικόνα της θάλασσας, η οποία θα γίνεται διακριτή και με το ύφασμα στο κάτω μέρος του άρματος. Μια έκρηξη χρώματος με έντονα και φωτεινά χρώματα με υλικό φελιζόλ. Διαστάσεις: Μήκος 11,57μ, Πλάτος: 4,80μ, Ύψος: 6,00μ.

Στο άρμα του με τον τίτλο «Ψωνίσαμε» ο Δημήτρης Ντζουμάνης μας παρουσιάζει ένα κεφαλαιοκράτη να σπρώχνει ένα καροτσάκι του σουπερμάρκετ, στο οποίο υπάρχει καθετί που θα περίμενε κάποιος: κονσέρβες και λοιπά είδη και ανάμεσά τους η προτομή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ψωνίσαμε…ήρωα, ψωνίσαμε…επαναστάτη, παραπέμπει σατιρικά η καρναβαλική έμπνευση του καλλιτέχνη-δημιουργού του άρματος, αφού η προτομή του Τσίπρα φορά τον μπερέ του Τσε Γκεβάρα. Το κορμί και το κεφάλι του είναι διάτρητα, φτιαγμένα από μπετόβεργες και φαίνονται χρήματα, τιμαλφή και περιουσίες…Η υπόλοιπη κατασκευή είναι από φελιζόλ. Διαστάσεις: Μήκος 9,90μ, Πλάτος: 4,50μ, Ύψος: 5,80μ.

Η Αγνή Στασινού στο άρμα της «Σύμφωνο Συμβίωσης (Πολιτικής)» μας επιφυλάσσει ένα εκλεκτό ζευγαράκι: Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μια και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ με μπικουτί στα μαλλιά από την άλλη κάθονται σε ένα καναπεδάκι και ζεσταίνονται κοντά στο τζάκι καίγοντας … την παιδεία και το ασφαλιστικό. Και οι δυο τους με αμφίεση και άνεση κατοικίας, αφού φορούν μποξεράκια και έχουν τα πόδια πάνω στο τραπέζι. Ο Τσίπρας τραβά τον Ντάισελμπλουμ από τον λαιμό και αυτός τον σπρώχνει απωθώντας τον. Στην πλάτη του άρματος μια σειρά…οικογενειακών αναμνηστικών φωτογραφιών με όλη την οικογένεια του Eurogroup.Ένα ακόμη πολύχρωμο άρμα από φελιζόλ με έντονη σατιρική φυσιογνωμία και χιουμοριστικό χαρακτήρα. Διαστάσεις: Μήκος 8,15μ, Πλάτος: 4,50μ, Ύψος: 5,80μ

Τα παραπάνω άρματα θα παρελάσουν στις παρελάσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή θα παρελάσουν επίσης τα άρματα του Καρναβαλιού των Μικρών «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένας Παπαγάλος», «Ο Γάτος στην Σκεπή», «Πειρατικό Καράβι», «Το Τρενάκι», «Το Κάστρο» και «Δεντράκια και Μανιτάρια» που απολαύσαμε στην Παρέλαση των Μικρών:, ενώ την Κυριακή επιπρόσθετα θα παρελάσουν και τα τρία άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου στην ουρά της παρέλασης, που θα γλυκαίνουν με τις ρίψεις τους τούς θεατές με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Τα άρματα, που δημιουργήθηκαν στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, ακολουθούν την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των κατασκευαστών του και τα υλικά τους είναι: φελιζόλ, σίδερα, πολυεστέρας, εφημερίδες, πανιά, φόδρες και χρώματα.


TA ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

Εκτός όμως από τα άρματα του Καρναβαλικού Εργαστηρίου, σημαντική είναι η παρουσία των αρμάτων των πληρωμάτων, που θα προσθέσουν τα μέγιστα σε φαντασία, σάτιρα και ευρηματικότητα στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής. Οι ιδέες, το κέφι, ο πυρετός της προετοιμασίας, η προσωπική δουλειά και τα ανεξάντλητα αποθέματα των μελών των πληρωμάτων περισσεύουν και ξετυλίγονται δημιουργικά στις πρώην αποθηκών του ΑΣΟ και σε ιδιωτικούς χώρους που γράφονται οι τελευταίες πινελιές της προετοιμασίας. Θα παρελάσουν 23 άρματα πληρωμάτων, ενώ ένα πλήρωμα θα πλαισιωθεί από μικροκατασκευές.

Συγκεκριμένα τα άρματα των πληρωμάτων που θα παρελάσουν μόνο την Κυριακή, αφορούν στα πληρώματα: 11 (Πατρινό Καρναβάλι για Panda), 15+31+183 (Οι Χιονάτοι), 30+76+162 (Πατρινόπουλους-Τροπικάνιους), 40 (Πιόνια επί…Πλατφόρμιου), 53 (Tcirka Boom), 60 (Στα Κου Του Ρου), 62+135 (Ξεκούρδιστο Καρναβάλι), 67 (Fashionistas), 78 (Circus), 82 (Έξω από τη Βουλή όλοι…οι Τρελοί…), 86 (Cubious-2 άρματα), 90 (Η Φάρμα των Συριζώων-λεωφορείο), 97 (Βουντού-2 άρματα), 105 (Λειρι…κή Σκηνή), 118 (Sexy Pepa), 120+128 (Carnavallien), 123 (Pop-Corn), 165 (Πάμε Μάταλα), 200 (Καρναβαλικά Φαντάσματα), 222 (Είχε Ρινόκερο την Μέρα που σε Γνώρισα), 239 (Βρήκαμε το Δένδρο…Χάσαμε το Δάσος). Με μικροκατασκευές θα πλαισιωθεί το πλήρωμα 106 (Παρ-άλογα).


0 σχόλια