Στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες της Ειδομένης - Θα εξετάσουμε το αίτημα λέει η Ελληνική πλευρά - Δραματικό το πέρασμα στα Σκόπια


Το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που διανεμήθηκε σε πρόσφυγες στην Ειδομένη συνοδευόταν από τον σχετικό χάρτη.Με αφορμή αυτή την ενέργεια, κατάληξη της οποίας ήταν να διακινδυνεύσουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι ακόμα και παιδιά, περνώντας φουσκωμένους χειμάρους, η κυβένρηση έχει καλέσει τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας.

Εκατοντάδες απεγνωσμένοι πρόσφυγες από την Ειδομένη πέρασαν στα Σκόπια- Τρεις πνίγηκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού

Επίσης κάλεσε εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Ακόμα και η ΕΡΤ αναμεταδίδει ρεπορτάζ που αναφέρουν τα Σκόπια ως «Μακεδονία»!


Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής:

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Η ΛΥΣΗ

1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές της ΠΓΔΜ θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στα αφύλαχτα σημεία και θα ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία επιστροφής στην Ελλάδα όσων προσφύγων συλλαμβάνουν.

Διμοιρία της Ελληνικής Αστυνομίας, σχηματίζοντας ανθρώπινο τείχος, προσπάθησε να αποτρέψει το πέρασμα των προσφύγων από τον παραπόταμο του Αξιού και την είσοδο στην ΠΓΔΜ. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ είχε αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία, που σταμάτησαν τελικά το «ποτάμι» των προσφύγων.

«Η Ελλάδα δεν κατευθύνει τους πρόσφυγες»

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό. Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας σε ιταλικά δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος “εάν γίνει αίτηση επανεισδοχής” από την πλευρά των Σκοπίων “θα την εξετάσουμε”.

Ήδη οι Σκοπιανοί έχουν προωθήσει προς την Ελλάδα δεκάδες παράτυπους μετανάστες που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα τα σύνορα. Ωστόσο για να γίνει το ίδιο με τους πρόσφυγες που πέρασαν χθες τα σύνορα θα απαιτηθεί άλλη διαδικασία, καθώς στην πλειοψηφία τους αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες και το καθεστώς είναι διαφορετικό.
Παραμένει άγνωστο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις Κυρίτση, εάν η χώρα θα δεχθεί την επιστροφή των ατόμων αυτών.

Επιστρέφουν, πάντως, ρεπόρτερ, φωτογράφοι και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρέθηκαν σε σκοπιανό έδαφος ακολουθώντας την πορεία των προσφύγων.

Οι Σκοπιανοί συνέλαβαν 30 φωτορεπόρτερ που ακολουθούσαν πρόσφυγες!

Με πληροφορίες από amna.gr in.gr newsit.gr

0 σχόλια