Προσφυγικό: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο νομός Κιλκίς - Πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες - Δραματική η κατάσταση για σχεδόν 13.000 "εγκλωβισμένους" στην Ειδομένη


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα,ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που βρέθηκε στην Ειδομένη, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι ο νομός Κιλκίς τίθεται σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι στην Ειδομένη βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στο σύνολο του νομού Κιλκίς ο αριθμός φτάνει στους 20.000, με τις νομαρχιακές υπηρεσίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τόσων πολλών ανθρώπων.
«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μόνοι μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης, τη στιγμή που περίπου 1.600 άτομα μόνο στην Ειδομένη υπολογίζεται ότι δεν έχουν καν κάποιο αντίσκηνο για να μη διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.

Τα περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που με κρούσματα γρίπης ή άλλων ασθενειών αυξάνονται, λόγω της κακουχίας, και παρά τις προσπάθειες μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχει κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς.

Οι συνθήκες υγιεινής είναι κακές, καθώς οι υποδομές στο κέντρο φιλοξενίας στην Ειδομένη είχαν σχεδιαστεί για την υποδοχή λιγότερων από 2.000 ανθρώπων.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι με την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι δυνατό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες τροφοδοσίας της Ειδομένης με αντίσκηνα, τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης.

Το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά δύο επιβατηγά πλοία, μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, ενώ στην Ειδομένη οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αγγίζουν σχεδόν τις 13.000.

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε χωράφια της περιοχής, χωρίς αντίσκηνα ή αρκετές προμήθειες, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο συνδυασμός κρύου και ανεπαρκών υποδομών μπορεί να προκαλέσει επιδημίες ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές προσπαθούν να παράσχουν στους πρόσφυγες φαρμακοϊατρική περίθαλψη και τρόφιμα.Χθες Παρασκευή, από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες.

Το «Tera Jet» κατέπλευσε στις 6 το πρωί με 400 άτομα από τη Χίο, ενώ στις 7 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» με 445 άτομα από τη Λέσβο και 130 από τη Χίο.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται αργότερα και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας» που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ οι εθελοντικές οργανώσεις αναμένεται να διανέμουν και σήμερα, Σάββατο πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στους ανθρώπους που έχουν καταλύσει προσωρινά.

Στην πύλη Ε2 αναμένεται με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Πειραιά να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Επίσης η περιφέρεια Αττικής μετά από επικοινωνία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου προχωρά στη δημιουργία μεγάλου αποθηκευτικού χώρου κοντά στο Ταε κβο ντό όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι προμήθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται από ιδιωτικές εταιρείες, δήμους και φορείς, προκειμένου να γίνει ορθολογική διαχείριση και κατανομή όπου χρειάζεται.

Στο συγκεκριμένο κέντρο θα γίνεται καταγραφή και αποθήκευση των προϊόντων που δίνονται για τους πρόσφυγες.

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των αποφάσεων που ελήφθησαν από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά και τους Δήμους της περιοχής, ο Δήμος Κορυδαλλού σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου θα επισκεφθούν σήμερα, Σάββατο, το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σχιστού για να προσφέρουν στιγμές χαράς στα παιδιά.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση με εικαστικά, μουσική, φουσκωτά παιχνίδια και ανιματέρ, ενώ θα παραδοθούν στο Κέντρο παιχνίδια.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Λαμπρινή Μάνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Μακρυνός.

Παράλληλα, ο Δήμος Κορυδαλλού συγκεντρώνει παιδικά παιχνίδια, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ξενοφώντος και Πελοπίδα, πλατεία Μέμου, από τις 8.00 έως τις 15.00 και στο Δημαρχείο, Γρ. Λαμπράκη 240, από τις 7.00 έως τις 20.00.


0 σχόλια