Προετοιμάζουν λίστα με hot spots στην Ηλεία - Αναζητούν χώρους και στην Αχαΐα


Χώρους για την εγκατάσταση προσφύγων αναζητούν και στη Δυτική Ελλάδα.Με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ όσοι δήμοι των τριών νομών δεν έλαβαν το εν λόγω έγγραφο χθες, θα το λάβουν σήμερα, για την κατάθεση προτάσεων για το θέμα των Hot spots.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, "στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, κοινοποιήθηκε σήμερα έγγραφο από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με το οποίο αναζητούνται κατάλληλοι χώροι για την στέγαση των έκτακτων αναγκών των προσφύγων.

Ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας αμέσως μετά την κοινοποίηση του εγγράφου δήλωσε σχετικά:

«Θα επικοινωνήσω άμεσα με όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την Εκκλησία και άλλους φορείς. Την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζουμε συνάντηση των φορέων στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα».

Ωστόσο ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης έχει εκφράσει ήδη την αντίθεσή του με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων.

Πρόκειται για μια κίνηση που αναμενόταν από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σύσκεψη που είχε γίνει για το προσφυγικό στην Αθήνα όπου είχε αναφερθεί πως θα αναζητηθούν χώροι σε όλη την Ελλάδα. Μετά και το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της χώρας μας και το μπλοκάρισμα της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη, η φιλοξενία τους σε όλους τους νομούς της χώρας κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να διαμοιραστεί ισομερώς ο αριθμός τους, ενώ είναι γνωστό πως αναμένονται χιλιάδες πρόσφυγες ακόμα να φτάσουν στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ilialive.gr στην Ηλεία αρκετοί φορείς και δήμοι έχουν ξεκινήσει άτυπα από τις προηγούμενες ημέρες την καταγραφή πιθανών χώρων που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Σε γενικές γραμμές μπορούν να προταθούν γήπεδα όπου θα στηθούν σκηνές, κλειστά γυμναστήρια, μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται όπως για παράδειγμα το παλιό νοσοκομείο Πύργου, κατασκηνώσεις και παραθεριστικά κέντρα όπως το LM στην περιοχή της Μυρσίνης, αποθήκες του ΑΣΟ που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, στρατόπεδα όπως η ΣΕΤΤΗΛ που διαθέτει μη χρησιμοποιούμενα κτίρια, κατασκηνώσεις και δομές της Εκκλησίας, όπως στην Ηλεία στο Κούμανι και τη Σκαφιδιά. Ανάλογος με τις δομές που θα προταθούν θα και ο αριθμός των προσφύγων που θα μεταφερθούν στην Ηλεία.

Στο θέμα αναμένονται εξελίξεις και δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την πρόθεση των μεταναστών να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αναζητώντας άλλους διόδους προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Άλλωστε είναι προφανές πως στόχος τους δεν είναι να παραμείνουν στη χώρα μας, αλλά να φτάσουν πάση θυσία στον προορισμό τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να επιστρέψουν στην εμπόλεμη Συρία.


0 σχόλια