Περισσότερη πίεση προς την Άγκυρα ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας - Μέρκελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα


Σε κλίμα αισιοδοξίας για μια καλή συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, προσέρχονται οι ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Στο προσχέδιο απόφασης της Συνόδου, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για τον διαχωρισμό δικαιούμενων άσυλο και παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά στο εξής θα είναι οι αρχές της Ελλάδας.

-Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα για να βοηθήσει τους χιλιάδες ανθρώπους, που βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Περισσότερη υποστήριξη θα πρέπει επίσης να δοθεί στην Ιορδανία και το Λίβανο, η οποία φιλοξενούν σχεδόν 2,9 εκατομμύρια πρόσφυγες: “Ένα παράδειγμα της γενναιοδωρίας και της ανθρωπότητας! Ωστόσο, και οι δύο χώρες έχουν φτάσει στα όριά τους”.

Η Κύπρος δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο που διαθέτει για να μπλοκάρει μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, αν η Άγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Η Τουρκία πρέπει να ανοίξε τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της (για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο, κάτι που δεν κάνει", τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Euronews.

Ερωτηθείς αν θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε: "Φυσικά ... Όσο η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, δεν έχουμε άλλη επιλογή".

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα "συγκρατημένη αισιοδοξία" πριν από τις διαπραγματεύσεις για μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τους μετανάστες, υπογραμμίζοντας πως απομένουν "πολλά πράγματα προς διευθέτηση".

"Συμφωνώ με την εκτίμηση του προέδρου του Συμβουλίου (Ντόναλντ Τουσκ) ο οποίος κάνει λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία επιμένοντας στη λέξη συγκρατημένη", δήλωσε. "Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα προς διευθέτηση, μας περιμένουν εντατικές συνομιλίες", πρόσθεσε η Μέρκελ.

"Η Γερμανία θα δεσμευθεί με πολύ έντονο τρόπο. Διότι πρέπει πρώτα απ' όλα να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα", τόνισε η καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.


- Η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο twotter ο κ. Τσίπρας, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

-Διττός πρέπει να είναι ο στόχος της συμφωνίας με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να στοχεύει αφενός στον τερματισμό των δικτύων της παράνομης μετανάστευσης που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και αφετέρου στο άνοιγμα ενός νόμιμου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει δύο επιλογές: η μία είναι η συλλογική ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και η άλλη είναι η διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες, πράγμα που θα έριχνε το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και πόροι.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μαζική μετεγκατάσταση στην Ευρώπη από την Ελλάδα, ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία και μια αξιόπιστη πολιτική επιστροφών.

Ανέφερε, τέλος, ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να στηριχθούν οι θέσεις της Κύπρου.

- Σε εξέλιξη βρίσκεται διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.


17.13: Στην ερώτηση αν και ο κ. Γιούνκερ, όπως οι Τουσκ και Μέρκελ, είναι αισιόδοξος για συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: Θα δείξει η αυτοψία

16.57: Στην ανάγκη παγκόσμιας συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτημα στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο επίσης για την αναγκαιότητα να υπάρξουν εγγυήσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος ασύλου. Ο κ. Ολάντ χαρακτήρισε απαραίτητο τον σεβασμό προς την Ελλάδα, η οποία αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χρειάζεται συγκροτημένη αρωγή προς την Ελλάδα», είπε.

«Θα πρέπει να πληρούνται και τα 72 κριτήρια ώστε να αρθεί το καθεστώς βίζας για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

16.55: Ουσιαστική αρωγή ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μονομερών πράξεων στα Βαλκάνια.

«Να άρουμε τις παράνομες ροές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

16.46: Σε λίγη ώρα ξεκινά η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.

Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο και συμπλήρωσε:

Επιπλέον, πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί και σε συνεργασία με τη Frontex να μπορέσει να τηρεί τους κανόνες που ισχύουν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Συζητήσαμε και επιτύχαμε μια συμφωνία για περεταίρω συζήτηση με την Τουρκία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ντ. Τουσκ και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ που ξεκαθάρισαν όσα έπρεπε.»

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ξεκαθάρισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής πως δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ είχε ο Αλ.Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου με την Τουρκία για το προσφυγικό.

O κ. Τσίπρας ζήτησε να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Άγκυρα, ώστε να μειωθούν οι ροές μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Επίσης, να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη, αλλά και πιο γρήγορους ρυθμούς στη μετεγκατάσταση (relocation) προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστική βοήθειας.

Η αποτίμηση της ελληνικής πλευράς ήταν θετική, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες εκτίμησαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε πίστωση χρόνου για την εφαρμογή της συμφωνίας και τεχνική υποστήριξη έτσι ώστε να λειτουργήσει με αξιόπιστο τρόπο το ελληνικό σύστημα ασύλου, ενώ συμφωνήθηκε πως όλες οι διαδικασίες που θα απορρέουν από τη συμφωνία θα είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης.

14.50: Πριν λίγο ο πρωθυπουργός «ανέβασε» στο twitter το εξής μήνυμα:


Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ έχει αυτήν την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των «28» με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.

Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.

Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.

Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.

Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες έχει ως εξής (ώρα Βρυξελλών):

14:00-15:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ως παρατηρητής)

15:40-15:45 'Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

16:00-16:30 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, M. Schulz

16:45-19:30 Σύνοδος εργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:45-22:00 Γεύμα Εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

9:15-9:45: Αφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

10:00 Πρωινό εργασίας Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών-μελών Ε.Ε. και Πρωθυπουργού της Τουρκίας


0 σχόλια