"Παζάρι" στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό - Τί θα γίνει με τα σύνορα – ΔΕΙΤΕ LIVE


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή την ώρα οι ηγέτες της Ευρωζώνης επεξεργάζονται εκ νέου το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που δεν θα περιλαμβάνει τις επίμαχες φράσεις περί κλειστών συνόρων.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

14.00: «Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στο κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι αυτό απαιτείται μια βιώσιμη λύση από κοινού με την Τουρκία, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων» καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μετεγκατάστασης υποστηρίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων, μιλώντας για μη αναστρέψιμη αλλά και απαράδεκτη ενέργεια.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη διμερής συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρα και του Τούρκου ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι «28» αναμένεται να ζητήσουν από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.- Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα ηγετικά κλιμάκια της Ε.Ε. αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει η ιδέα ότι θα πρέπει να δοθεί μια σαφής εικόνα σε πρόσφυγες και μετανάστες, πως η Ελλάδα δεν συνιστά οδό μετάβασης προς τη βόρεια Ευρώπη. Κοινοτικές πηγές σημείωναν πως επικρατεί η ιδέα ότι ακόμα και οι Σύροι πρόσφυγες, που έχουν το δικαίωμα αίτησης παροχής ασύλου, δεν θα προωθούνται στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας, αλλά μέσω της Τουρκίας.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνάντηση Τσίπρα – Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.

Πηγή βίντεο: naftemporiki.grLive από τη Σύνοδο:


Αλ. Τσίπρας: Ζητούμε εφαρμογή των συμφωνιών

«Δυστυχώς μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας παράλληλα τη «δύσκολη κατάσταση« που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις».

Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αλληλεγγύη ζητά και ο Νταβούτογλου

Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες.Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας μέσα σε τρεις μήνες, παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το αντίστροφο.«Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σήμερα συζητείται το μέλλον της Ευρώπης και ότι τώρα οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ποιές είναι οι προκλήσεις.Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ήταν «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ», δήλωσε ο Α. Νταβούτογλου και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι η ένταξή της θα ήταν επιτυχία για την ΕΕ και σημείο καμπής για τις μεταξύ τους σχέσεις.


0 σχόλια