Πατρινό Καρναβάλι με καταιγίδες "βλέπουν" οι μετεωρολόγοι - Ο καιρός των επόμενων ημερών


Η εβδομάδα ξεκινά με τον Αζορικό Αντικυκλώνα να βρίσκεται ανυψωμένος μέσα στον Ατλαντικό,έως και τις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας. Παράλληλα ένας αυλώνας (πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων) θα βρίσκεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη,εκτεινόμενος βέβαια μέχρι και περιοχές της Ιταλίας αλλά και της Βόρειας Ισπανίας .

Μια εξασθενημένη ατμοσφαιρική διαταραχή, στο νότιο τμήμα αυτού του αυλώνα,θα κινηθεί νοτιοανατολικότερα επηρεάζοντας σήμερα Δευτέρα και μέχρι τις πολύ πρώτες ώρες της Τρίτης την Δυτική Ελλάδα ,την Μακεδονία και πρόσκαιρα την Θράκη με βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Την Τρίτη ένα βαρομετρικό χαμηλό ερχόμενο από τον Δυτικό Ατλαντικό θα οδηγήσει τον Αζορικό Αντικυκλώνα σε πρόσκαιρη υποχώρηση,την ώρα που ο προαναφερθείς αυλώνας της Κεντρικής Ευρώπης θα εξασθενεί σταδιακά κινούμενος ολοένα και πιο βορειοανατολικά.

Την Τετάρτη,όμως,ο Αζορικός Αντικυκλώνας θα επανα-ανυψωθεί μέσα στον Ατλαντικό,ωθώντας έτσι το προλεχθέν χαμηλό εκ του Δυτικού Ατλαντικού νότια-νοτιοανατολικότερα προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην νοτιοανατολική αυτή πορεία του αρωγός του θα είναι ο αεροχείμαρρος (jet stream),ευρισκόμενος στην ανατολική ράχη του Αντικυκλώνα.

Φθάνοντας λοιπόν στην Τυρρηνική θάλασσα θα εμπλουτιστεί με υγρασία και θα παρουσιάσει τάσεις εγκλωβισμού στην ευρύτερη περιοχή της Κεντροανατολικής Μεσογείου.

Όπως είναι λογικό αυτό θα οδηγήσει στην δημιουργία μετώπων κακοκαιρίας και ως εκ τούτου στην εκδήλωση βροχοπτώσεων στην Ιταλία και αρχικά μέσα στην Πέμπτη και την Παρασκευή στην Δυτική Ελλάδα.

Η τάση για το ερχόμενο Σ-Κ-Δ , σύμφωνα με τα υπάρχοντα προγνωστικά στοιχεία, είναι αυτό το χαμηλό εγκλωβισμένο,όπως θα είναι στην Κεντροανατολική Μεσόγειο να κινείται συνεχώς ανατολικότερα στην περιοχή αυτή.

Στην πορεία του αυτή είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε κυκλογένεση στον κόλπο της Σύρτης (βόρεια της Λιβύης),η οποία, αν και εφ΄όσον συμβεί θα οδηγήσει στην εκδήλωση φαινομένων όχι μόνον στη Δυτική Ελλάδα και στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας.

Ταυτόχρονα υπάρχει τάση επέκτασης ενός εκτενούς ridge βορειοανατολικά προς την Ευρώπη (μέχρι και την νότια Σκανδιναβία και τις χώρες της Βαλτικής Θάλασσας).


Εκτίμηση για Δυτική Ελλάδα:

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με συννεφιά στα βορειοδυτικά η οποία γρήγορα θα πυκνώσει και τις πρωινές ώρες θα έχουμε τις πρώτες βροχές στο Βόρειο Ιόνιο (Κέρκυρα).

Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα επεκταθούν οι βροχές και στην Ήπειρο, ενώ προς το απόγευμα και στην Δυτική Στερεά και στο Κεντρικό Ιόνιο.

Από τις πρώτες βραδυνές έως και τις 3-4 πρώτες ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν κάποιες βροχές και στην βορειοδυτική-δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόννησο κατά γεωγραφική προτεραιότητα.

Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα και με την μορφή καταιγίδων στην Ήπειρο,το Βόρειο Ιόνιο και πιθανώς στα βορειοδυτικά τμήματα της Αιτ/νιας.

Την Τρίτη κατά πάν ενδεχόμενο δεν θα εκδηλωθούν φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα.

Μόνο κάποιες τοπικές νεφώσεις οι οποίες ίσως πυκνώσουν πρόσκαιρα στα Βορειοδυτικά τμήματα.

Η Τετάρτη θα ξεκινήσει αρχικά χωρίς κάποια φαινόμενα.

Όμως προς αργά το μεσημέρι και μετά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες σύντομης διάρκειας σχεδόν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν να ξεκινά για την δυτική χώρα από την Πέμπτη και μετά ένα διάστημα 4 με 5 ημερών με άστατο καιρό με κατά περιόδους εκδήλωση βροχών και καταιγίδων.

Να σημειωθεί ότι οι θερμοκρασίες θα ευνοήσουν την εκ νέου εκδήλωση χιονοπτώσεων στα ορεινά τμήματα.

Όσον αφορά την θερμοκρασία αυτή θα παρουσιάσει πρόσκαιρη άνοδο τη Δευτέρα με τις μέγιστες να φθάνουν τους 20-21oC στα πεδινά της δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου και στους 17-18 στα βορειοδυτικά.

Από την Τρίτη και για το υπόλοιπο της εβδομάδας οι μέγιστες στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα θα επανέλθουν στα επίπεδα των 15-16oC.

Οι άνεμοι αύριο θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 7 ίσως και στα 8bf στα πελάγη στρεφόμενοι σε πιο δυτικούς-νοτιοδυτικούς από το βράδυ με εντάσεις στα 4-5bf.

Έτσι θα διατηρηθούν και για το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας με αυξομειώσεις στις εντάσεις τους,ενώ υπάρχει τάση για στροφή τους σε πιο ανατολικούς.


Εκτίμηση για Πάτρα:

Η Πάτρα τη Δευτέρα θα υποδεχθεί την νέα εβδομάδα με κάποιες τοπικές νεφώσεις οι οποίες όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι θα πυκνώνουν.

Ενώ από τις πρώτες βραδυνές μέχρι και τις πρώτες 1-2 ώρες της Τρίτης θα έχουμε κάποια πέρασμα με βροχές ή και καταιγίδα σύντομης διάρκειας.

Η Τρίτη θα κυλήσει χωρίς βροχές.

Μόνον κάποιες λίγες νεφώσεις θα εμφανιστούν προς τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Την Τετάρτη θα ξεκινήσει η ημέρα χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο,όμως προς αργά το μεσημέρι και μετά υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες στην περιοχή της Πάτρας.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν από την Πέμπτη και για ένα 5νθήμερο να έχουμε ένα διάστημα με άστατο καιρό στην πόλη, με την κατά περιόδους εκδήλωση βροχών και τοπικών καταιγίδων στην πόλη,ενώ οι θερμοκρασίες ίσως ευνοήσουν και την εκδήλωση κάποιων χιονοπτώσεων στην ορεινή ζώνη του ν.Αχαίας.

Η θερμοκρασία τη Δευτέρα θα φθάσει τους 20-21oC, ενώ από την Τρίτη και κατά πάσα πιθανότητα και για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα επανέλθουμε σε μέγιστες της τάξεως των 5-16oC.

Οι άνεμοι αύριο Δευτέρα θα πνέουν νοτιοανατολικοί στα 5bf,ενώ στο στενό Ρίου-Αντιρρίου και σε επικλινείς περιοχές θα έχουμε και ριπές των 6bf.

Για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα πνέουν Δυτικοί-Νοτιοδυτικοί με εντάσεις στα 4bf καθώς και αυξομειώσεις στον Πατραϊκό κόλπο.

Ενδεχόμενη στροφή αυτών σε πιο ανατολικού προς το τέλος της εβδομάδας.

Να τονίσουμε επίσης πως οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην δυτική-νοτιοδυτική Ελλάδα μέσα στην Δευτέρα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καιρό στην Πάτρα και στην δυτική Ελλάδα το 3ήμερο της Καθαρά Δευτέρας (12-14/3) θα θα υπάρξουν σε νέα πρόγνωση μέσα στην εβδομάδα, καθώς ενέχει μεγάλο ρίσκο το να προσδιοριστεί με ακρίβεια ωρών ο καιρός για εκείνο το διάστημα από σήμερα.

Επιμέλεια πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης-Ρωμανός Πατρών κ' για το meteoclub.gr: Nick-Stormlover

0 σχόλια