Με ναζιστικό χαιρετισμό ο Νορβηγός μακελάρης στην εκδίκαση της μήνυσής του εναντίον του κράτους


Ο Νορβηγός μακελάρης Anders Behring Breivik, που σκότωσε 77 ανθρώπους στη Νορβηγία το 2011, προχώρησε σε ναζιστικό χαιρετισμό, όταν έφτασε για την πρώτη ημέρα της δίκης του, κατηγορώντας το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, καθώς βρισκόταν σε απομόνωση για σχεδόν πέντε χρόνια.

Ο 37χρονος σήμερα Breivik, σύμφωνα με άρθρο του Guardian, έχει μηνύσει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα σημεία που απαγορεύει «απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία» και εγγυάται το δικαίωμα του σεβασμού της "ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής» και "αλληλογραφίας".

Για λόγους ασφαλείας, οι τετραήμερες δικαστικές διαδικασίες διεξάγονται πίσω από ψηλούς γκρίζους τοίχους, στο γυμνάσιο της φυλακής Skien, όπου ο δολοφόνος είναι φυλακισμένος, περίπου 130 χιλιόμετρα (80 μίλια) νοτιοδυτικά του Όσλο.

Από την ημέρα των δολοφονιών, ο Breivik έχει κρατηθεί σε απομόνωση από τους υπόλοιπους φυλακισμένους και οι επαφές του με τον έξω κόσμο είναι αυστηρά ελεγχόμενες.

Το ταχυδρομείο του λογοκρίνεται από τους υπαλλήλους των φυλακών για να αποτραπεί η δημιουργία ενός «εξτρεμιστικού δικτύου", σύμφωνα με τις αρχές, και οι επισκέψεις του, οι οποίες είναι σπάνιες, είναι σχεδόν αποκλειστικά με επαγγελματίες πίσω από ένα γυάλινο χώρισμα.

Τον Αύγουστο του 2012, δόθηκε στον Μπρέιβικ η μέγιστη ποινή των 21 ετών για τη δολοφονία οκτώ ατόμων σε βομβιστική επίθεση έξω από ένα κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο και στη συνέχεια για τη δολοφονία άλλων 69 ατόμων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι, σε ένα στρατόπεδο Νέων Εργατικών στο νησί της Ουτόγια.

Το αιματηρό ξέσπασμά του διήρκεσε μία ώρα και 13 λεπτά, και κατά τη διάρκειά του σκότωσε πολλούς από τους 600 μελλοντικούς ηγέτες των Εργατικών, κυρίαρχου πολιτικού κόμματος της Νορβηγίας.

Η ποινή φυλάκισης του μπορεί να παραταθεί αν ο ίδιος εξακολουθεί να θεωρείται κίνδυνος για την κοινωνία.

Η υπόθεση θεωρείται ως μια δοκιμασία του νομικού συστήματος της Νορβηγίας και μπορεί να ανοίξει εκ νέου επώδυνες πληγές για τις οικογένειες των θυμάτων σε μια χώρα που έχει προσπαθήσει σκληρά να ξεχάσει τον δράστη της πιο θανατηφόρας επίθεσης στη χώρα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.


0 σχόλια