Εθνική σύνταξη στα 320 ευρώ ζητά το κουαρτέτο, που επέστεψε στην Αθήνα


Επέστρεψε στην Αθήνα το κουαρτέτο και από σήμερα, Τετάρτη, αρχίζουν οι επαφές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να συναντηθούν το μεσημέρι (14:00), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Όπως αναφέρει το In.gr, την Πέμπτη το μεσημέρι αναμένεται το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Τα βασικά θέματα της αξιολόγησης είναι το Ασφαλιστικό, τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το νέο φορολογικό, το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα κόκκινα στεγαστικά.

Σύμφωνα με Τα Νέα, εκτός από το μείζον θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των νέων συντάξεων και τις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, οι δανειστές επιμένουν η εθνική σύνταξη να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης (και όχι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 15 έτη ασφάλισης όπως προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου).

Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ και ζητούν τη μείωση της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ.

Εξάλλου κλείδωσε η εισφορά 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών (από 1-1-2017). Η εισφορά αυτή θα επιβληθεί σταδιακά έως το 2021 στους αγρότες (με δυνατότητα επιλογής συντελεστή 16% για τους κατ' επάγγελμα αγρότες με αντίτιμο, όμως, χαμηλότερη μελλοντική σύνταξη).

Οι επιστήμονες με εισόδημα έως 55.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση έως 50%. Στους νέους επιστήμονες θα επιβληθεί συντελεστής 14% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους και 17% για τρία επόμενα χρόνια.

Επίσης περικοπές έως 20% έρχονται και στα εφάπαξ.


0 σχόλια