Δυτική Ελλάδα: Με βροχές και καταιγίδες οι παρελάσεις για την 25η Μαρτίου


Αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου κινείται συνεχώς ανατολικότερα-βορειοανατολικότερα.

Στην πορεία του αυτή αναμένεται να βαθύνει σημαντικά (γύρω στα 985-990hPa στο κέντρο του) και να οργανωθεί αρκετά καλά δημιουργώντας αλεπάλληλα μέτωπα κακοκαιρίας τα οποία θα μεταβάλλουν τον καιρό της χώρας μας αρχής γενομένης από το δυτικό τμήμα της.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής αυτής θα είναι η μεταφορά σκόνης αφρικανικής προέλευσης (σε πρώτη φάση) οι έντονες βροχές και καταιγίδες καθώς και οι ισχυροί έως θυελλώδεις νοτιάδες.

Πρόγνωση Δυτικής Ελλάδας:

Το πρώτο μισό της Τετάρτης θα κυλήσει χωρίς φαινόμενα αλλά με έντονη θολούρα στην ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και κάποιες αραιές νεφώσεις μεγάλου ύψους στο σύνολο των δυτικών τμημάτων της χώρας.

Όμως από το μεσημέρι και μετά ο καιρός θα καταστεί ιδιαίτερα άστατος αρχικά στα δυτικά-βορειοδυτικά και κατόπιν και στα υπόλοιπα τμήματα με ισχυρές μπόρες καθώς και σποραδικές καταιγίδες.

Από τις πρώτες βραδυνές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σε σχέση με τις σημερινές τιμές η οποία θα φανεί πρισσότερο από το απόγευμα και μετέπειτα.

Ωστόσο μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες ίσως έχουμε 20-21oC σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο αρχικά Νότιοι ενισχυμένοι στα 7-8bf ενώ οι ριπές τους σε στενά θαλάσσια περάσματα ίσως αγγίξουν και τα 9-10bf.

Προς το απόγευμα και μετά αυτοί θα στραφούν σε πιο νοτιοδυτικούς με παρόμοιες αρχικά εντάσεις.

Η Πέμπτη θα είναι μια ημέρα με κακοκαιρία κατά περιόδους σε όλη την δυτική Ελλάδα με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται μέχρι και τις πρώτες μεσημβρινές με μεσημβρινές ώρες υπό την μορφή καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές-Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις στα 7-8bf στο Ιόνιο Πέλαγος.

Βαθμιαία εξασθένηση και στροφή τους σε πιο δυτικούς-βορειοδυτικούς αναμένεται από το απόγευμα.

Ο υδράργυρος σε περαιτέρω πτώση μέσα στην Πέμπτη με τις μέγιστες τιμές του να περιορίζονται γύρω στους 15οC στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο έντονη η ψύχρα σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Όσο για την αφρικανική σκόνη μέσα στην Πέμπτη,αυτή θα αποτελεί παρελθόν από την δυτική Ελλάδα.

Η Παρασκευή (Εθνική Επέτειος) θα κυλήσει στο μεγαλύτερο μέρος της με άστατο καιρό με τα φαινόμενα να εκδηλώνονται υπό την μορφή μπόρας ή και σύντομης διάρκειας καταιγίδας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις στα 6 ενδεχομένως και στα 7bf-αυτό κυρίως προς το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία δεν αναμένεται ως προς τις μέγιστες τιμές της να μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με αυτές της Πέμπτης με την αίσθηση της ψύχρας να παραμένει καθόλη την διάρκεια της ημέρας αυτής.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται το παραπάνω τριήμερο πάνω από τα 1500-1600 μέτρα.

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση με τις βροχές να υποχωρούν από το πρωί του Σαββάτου και μετέπειτα,ενώ υπάρχει και το σενάριο το οποίο θέλει μέσα στην Κυριακή να απασχολούν κάποιες μπόρες τα πιο ημιορεινά και ορεινά τμήματα το μεσημέρι και το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις,χωρίς ωστόσο να δημιουργούν κάποιο πρόβλημα με τις εντάσεις τους.

Η ψύχρα θα είναι ιδιαίτερα έντονη με τον υδράργυρο να φτάνει τους 15-16οC ως προς τις μέγιστες τιμές του.

Πρόγνωση καιρού Πάτρας:

Σήμερα Τετάρτη στην Πάτρα θα ξεκινήσουμε με αραιή συννεφιά και θολούρα στην ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς σκόνης σαχαριανής προέλευσης, ενώ δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες λασποψιχάλες.

Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκώνουν ολοένα και περισσότερο και θα αρχίσουν να εκδηλώνονται βροχές αρχικά ασθενούς έως και μέτριας έντασης.

Προς το απόγευμα αργά και μετά κατά πάσα πιθανότητα τα φαινόμενα θα ενταθούν με την εκδήλωση καταιγίδας να φαντάζει σχεδόν βέβαιη.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι-νοτιοανατολικοί στα 6bf ενώ σε επικλινείς πέριξ της πόλης περιοχές καθώς και στο Ρίο οι ριπές θα αγγίξουν τα 7 ίσως και 8bf πρόσκαιρα.

Σταδιακά οι άνεμοι θα στρέφονται σε πιο νότιους-νοτιοδυτικούς στα 6bf ενώ στον Πατραϊκό κόλπο,στο στενό του Ρίου και στην παράκτια ζώνη της πόλης θα έχουμε και πρόσκαιρα προς το βράδυ 7-8bf.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-21oC.

Nα σημειωθεί ότι το 21αρι θα το πιάσουμε τις πρωινές με πρώτες μεσημβρινές ώρες και την ελάχιστη το βράδυ αργά με την εκδήλωση των φαινομένων.

Μεθαύριο Πέμπτη ο καιρός θα διατηρηθεί ιδιαίτερα βροχερός κυρίως μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές με μεσημβρινές ώρες με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται ανά διαστήματα.

Τα πιο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν τις μεταμεσονύχτιες και τις πρωϊνές ώρες. Από εκεί και μετά τα όποια φαινόμενα θα έχουν την μορφή όμβρου με απότομη έναρξη και λήξη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί στα 5-6bf και στον Πατραϊκό 7-8bf (To 8άρι κυρίως τις πρώτες ώρες της ημέρας).

Εξασθένηση αυτών προς το βράδυ στην θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές και προς το απόγευμα στα ενδότερα τμήματα.

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 12-14οC.

Την Παρασκευή ο καιρός θα παραμείνει άστατος με μπόρες ή και σύντομες καταιγίδες καθώς και με τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων να εντοπίζεται από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μέχρι το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνεόυν δυτικοί νοτιοδυτικοί στα 3-4bf.

Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 11-15oC.

Χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του τριημέρου 23-25/3 >1600-1700 μέτρα στα ορεινά του νομού (και στο Παναχαϊκό)

To Σαββατοκύριακο αναμένεται βελτιωμένος καιρός με κάποια υπαρκτή πιθανότητα για πρόσκαιρη μπόρα την Κυριακή τις μεσημβρινές/απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις όχι πάνω από 3-4bf.

Η θερμοκρασία στους 8-9oC την νύχτα και νωρίς το πρωϊ (αυτό ισχύει για την νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή) ενώ όσον αφορά τις μέγιστες τιμές της αυτές θα είναι στα επίπεδα των 15-15-16oC.

Ας δειχθεί η απαραίτητη προσοχή από τους κατοίκους κατά την εκδήλωση των φαινομένων και οι εκάστοτε τοπικές αρχές καλό θα ήταν να μεριμνήσουν για την αποφυγή των όποιων προβλημάτων από τις βροχοπτώσεις.

*Επιμέλεια Πρόγνωσης:Νικόλας Σερέτης (Ρωμανός Πατρών)κ' για το meteoclub.gr Nick-Stormlover

0 σχόλια