Απελπισία στον βαλτότοπο της Ειδομένης - 7000 εγκλωβισμένα παιδιά στα σύνορα - Δείτε φωτο


Απελπιστική είναι η κατάσταση στα σύνορα στην Ειδομένη με τους χιλιάδες πρόσφυγες,ανάμεσά τους 7.000 παιδιά, να είναι ανοχύρωτοι στην βροχή που πέφτει από το βράδυ της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή.

Τα σύνορα είναι κλειστά και ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο. Στο μεταξύ, επικαλούμενη λόγους κυκλοφοριακής συμφόρησης στο σημείο, η αστυνομία επιτρέπει τη στάθμευση των αυτοκινήτων των δημοσιογράφων και των επισκεπτών, ένα χιλιόμετρο μακρύτερα από τον καταυλισμό.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατευθούν από την βροχή φτιάχνοντας αυλάκια γύρω από τις σκηνές τους, ενώ κάποιοι που δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αναγκάστηκαν χθες να κοιμηθούν στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που επιβάρυνε την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι δύσκολες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι δύσκολες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν ένα απάνθρωπο σκηνικό.

Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα.

O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, τη Δευτέρα το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419.

Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα, πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.

Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.*Με στοιχεία από Protothema.gr

0 σχόλια