Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street


Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, με τους επενδυτές να προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό διατήρηση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη μετά τα τελευταία αδύναμα στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης σε Κίνα και ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 349 μονάδες σκαρφαλώνοντας σε υψηλό επτά εβδομάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 2,9% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την capital.

Το ανοδικό ξέσπασμα ακολουθεί έναν απογοητευτικό Φεβρουάριο, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν μηνιαίες απώλειες 0,4% και 1,2% αντίστοιχα, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα τρεις διαδοχικούς αρνητικούς μήνες για πρώτη φορά από το 2011. Καλύτερη η εικόνα για τον βιομηχανικό Dow Jones ο οποίος εμφάνισε μηνιαία κέρδη 0,3%.
Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 348,58 μονάδες (2,11%) κλείνοντας στις 16.865,08 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άλμα 131,65 μονάδων (2,89%) φτάνοντας τις 4.689,60 μονάδες. Ο S&P 500 πρόσθεσε 46,12 μονάδες (2,39%) κλείνοντας στις 1.978,35 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 29 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και μόνο η United Technologies υποχώρησε. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η JP Morgan κλείνοντας στα 59,20 δολ. με άνοδο 2,90 δολ. ή σε ποσοστό 5,15%. Ακολούθησαν η Apple με κλείσιμο στα 100,53 δολ. με άνοδο 3,97% και η Goldman Sachs με κέρδη 3,42% στα 154,65 δολ.

Οι πρωταγωνιστές της ημέρας

Δύο διαφορετικές εκθέσεις για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η δραστηριότητα παραμένει σε αδύναμα επίπεδα καθώς η ζήτηση από το εξωτερικό επιβραδύνει.

Ειδικότερα, η Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI διολίσθησε το Φεβρουάριο στις 51,3 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Ιανουάριο. Η αρχική εκτίμηση της εταιρείας τοποθετούσε τον δείκτη στις 51,0 μονάδες. "Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου δίνουν νέες ενδείξεις αδυναμίας στον κλάδο της μεταποίησης", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Institute for Supply Management έδειξαν ότι ο κλάδος συνέχισε να συρρικνώνεται το Φεβρουάριο, ωστόσο οι συνθήκες βελτιώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης του ISM διαμορφώθηκε στο 49,5 το Φεβρουάριο, υψηλότερα από το 48,2 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ο δείκτης να φτάσει το 48,7 σε δημοσκόπηση του MarketWatch.

Στην Κίνα ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στις 49 μονάδες το Φεβρουάριο από 49,4 μονάδες πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Παρά τα αδύναμα στοιχεία, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 1,7% μετά την απόφαση της κεντρικές τράπεζας χθες – μετά το κλείσιμο της αγοράς – να μειώσει τα ελάχιστα υποχρεωτικά διαθέσιμα για τις τράπεζες της χώρας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Honeywell International Inc. ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη συγχώνευση της με την United Technologies Corp. λόγω της απροθυμίας της τελευταίας να διαπραγματευτεί.

Σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Honeywell εκφράζει την "ισχυρή διαφωνία” της με τον ισχυρισμό της United Technologies ότι ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων τους θα συναντούσε εμπόδια από τις αντιμονοπωλιακές αρχές, ενώ θα προκαλούσε αντιδράσεις και στους πελάτες τους.
Μια συμφωνία θα δημιουργούσε αξία για τους επενδυτές συνδυάζοντας συμπληρωματικά χαρτοφυλάκια, αναφέρει η εταιρεία.

Η μετοχή της United Technologies υποχώρησε σε ποσοστό 1,62%.


0 σχόλια