Αμαλιάδα: Σωρηδόν τα λουκέτα - Πάνω από το 30% των καταστημάτων έκλεισαν, στα χρόνια της κρίσης


Στενάζουν οι καταστηματάρχες της Αμαλιάδας από τις υπέρογκες υποχρεώσεις που καλούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα, ματώνουν για να μπορέσουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους όρθιες, ενώ τα λουκέτα τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανιούσα…

Η εικόνα σε σημεία της πόλης που άλλοτε ανθούσε το εμπόριο είναι απογοητευτική, αφού πολλά είναι τα καταστήματα που κατέβασαν ρολά τα τελευταία χρόνια και έβαλαν λουκέτο, ελέω της οικονομικής κρίσης, αναφέρει το patrisnews.

Τα ενοικιαστήρια ξεπροβάλλουν στις βιτρίνες το ένα μετά το άλλο και τα περισσότερα από αυτά έχουν ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Και πώς να υπάρξει άλλωστε, όταν τα έξοδα για να συντηρήσεις μία μικρή επιχείρηση σήμερα είναι δυσβάσταχτα, με το τζίρο να μειώνεται καθημερινά.

Δεν αντέχουν τα έξοδα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία στον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας, τα τελευταία χρόνια τα λουκέτα που μπήκαν σε καταστήματα άγγιξαν σε ποσοστό το 30% με 40%.

Βέβαια, στο μεσοδιάστημα υπήρξαν προσπάθειες και έγιναν κινήσεις για λειτουργία νέων καταστημάτων, κυρίως μέσω της οικονομικής ενίσχυσης από προγράμματα, ωστόσο οι περισσότερες κινήσεις έπεσαν στο κενό, αφού δεν κατάφεραν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην οδό Αρχαίας Ήλιδος, που φημιζόταν ως ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, τώρα κυριαρχούν τα λουκέτα, αφού πολλά είναι τα καταστήματα που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο τα τελευταία χρόνια.

Ενοίκιο, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ, φορολογία και πάει λέγοντας, αποτέλεσαν την ταφόπλακα του εμπορίου. Όσοι οδηγήθηκαν σε κλείσιμο βρέθηκαν χρεωμένοι και επέλεξαν να βάλουν λουκέτο από το να συσσωρεύουν χρέη.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, και έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη, ότι πολλοί έμποροι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να στερούνται το βιβλιάριο υγείας οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αφού αδυνατούν να καλύψουν τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές.

Τα καταστήματα που λειτουργούν σήμερα δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης, αφού υπάρχουν και ημέρες που μπορεί να μην μπει πελάτης! Φυσικά οι καταστηματάρχες δεν τα βάζουν με τους καταναλωτές, αλλά με την πολιτεία που δεν έχει πάρει εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με όσους έφθασαν την οικονομία της χώρας στην κατάρρευση, με το μέλλον να διαγράφεται αμφίβολο….

Γιώργος Μαραγκός (Γ.Γ. Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου)

«Από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και σήμερα το 2016 τα προβλήματα της καθημερινότητας , ρευστότητας αλλά και αρνητικής ψυχολογίας για το τι μας περιμένει αύριο έχουν σαν αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι διστακτικός στο να μπει στο μαγαζί να ψωνίσει , υπάρχουν περιπτώσεις καταστημάτων που ολόκληρη μέρα δεν έχουν κάνει σεφτέ. Και δεν φτάνουν όλα αυτά, ο επαγγελματίας έχει να αντιμετωπίσει τον ΕΝΦΙΑ, την εφορία και τον ΟΑΕΕ με αυτές τις τεράστιες εισφορές προς το ασφαλιστικό μας ταμείο για μια σύνταξη που δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε ποτέ. Μέσα σε όλο αυτό το ‘πόλεμο’ της καθημερινότητας το ποσοστό των καταστημάτων που έχουν κλείσει στη πόλη της Αμαλιάδας αγγίζει από 35-40% και το χειρότερο είνα αυτό που είχα αναφέρει και σε παλαιότερες δηλώσεις μου, αν δεν παρθούν μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχείρησης φοβάμαι πως το 2017 θα μας βρει άνεργους και χρεωμένους».

Νίκος Σαψάλης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας)

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα για τον εμπορικό κόσμο είναι πολύ δύσκολα και είναι κατόρθωμα να μπορέσεις σήμερα να κρατήσεις την επιχείρησή σου. Δουλεύουμε και το 80% αυτών που εισπράττουμε μας τα παίρνει το κράτος, με φόρους, ΕΝΦΙΑ, ΟΑΕΕ κτλ. Δηλαδή είναι καλύτερα να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας και να γίνουμε υπάλληλοι. Τα τελευταία δύο χρόνια το 20% των καταστημάτων στην Αμαλιάδα έχει κλείσει και εάν πάμε πιο πίσω το ποσοστό ανεβαίνει. Ο εμπορικός κόσμος είναι πραγματικά σε απόγνωση και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο».

Ανδρέας Ασημακόπουλος (Ταμίας Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας)

«Ο λαός λέει ‘κάθε πέρυσι και καλύτερα’ και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των καταστημάτων. Δεν χρειάζεται να είσαι σε ένα Δ.Σ. για να έχεις εικόνα της αγοράς. Είμαστε ταυτόχρονα και καταναλωτές και έμποροι και βλέπουμε τι συμβαίνει. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι για τους εμπόρους καθημερινά χειροτερεύει η κατάσταση. Πάνω από το 20% των καταστημάτων έχει κλείσει, οι κεντρικοί δρόμοι συρρικνώνονται, δεν υπάρχει κίνηση και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αντέξει φορολογία, ασφαλιστικές εισφορές και πάει λέγοντας. Άλλωστε, η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα δεν υπάρχει! Κάθε φορά που πάμε για εκλογές, αναπτύσσουμε και νέο εκλογικό σύστημα!».

Γρηγόρης Κακολύρης (Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας)

«Δυστυχώς η κατάσταση στην αγορά δεν είναι καλή, το βλέπουμε εμείς οι ίδιοι και ταυτόχρονα το εισπράττουμε και από όλα τα μέλη του Συλλόγου. Πολλά καταστήματα έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα υψηλά έξοδα και φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσουν και νέα λουκέτα εάν δεν ληφθούν μέτρα. Πρέπει να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να μπορέσουν να σταθούν όρθιες, διαφορετικά δεν θα σταματήσουμε να μετράμε λουκέτα».


0 σχόλια