9 Μαρτίου 2003: Όταν στην Πάτρα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια την Κυριακή του Καρναβαλιού


Το Πατρινό Καρναβάλι του 2003 έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη των Πατρινών, αφού την τελευταία Κυριακή της αποκριάς είχαν σημειωθεί μεγάλης έκτασης επεισόδια στην πόλη με πρωταγωνιστές εισαγόμενους «γνωστούς άγνωστους».


Το xespao.gr δημοσιεύει αυτούσιο το άρθρο του τηλεοπτικού ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Δυτική Ελλάδα, Πάνου Θεοδωρακόπουλου, όπως δημοσιεύτηκε την Τρίτη 11 Μαρτίου 2003 στην εφημερίδα "Τα Νέα":

Ολονύκτιες οδομαχίες και καταστροφές καταστημάτων στην Πάτρα

Οργή επικρατεί στην Πάτρα για τα εκτεταμένα επεισόδια που ακολούθησαν τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού και τις εορταστικές εκδηλώσεις της αποκριάς, στο κέντρο της πόλης.

Τρία υποκαταστήματα τραπεζών, περισσότερα από δεκαπέντε καταστήματα και εκδοτήρια εισιτηρίων καταστράφηκαν, ενώ κάηκε ένα φορτηγάκι εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, καθώς καταστράφηκαν τράπεζες, κάηκαν και λεηλατήθηκαν καταστήματα, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους και πέντε αστυνομικοί. Σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα οι δεκαπέντε νεαροί που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν μια ομάδα νεαρών που είχαν πάει στην Πάτρα για το καρναβάλι έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, στην Πλατεία Γεωργίου. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η τελετή λήξης του καρναβαλιού και είχε καεί ο βασιλιάς καρνάβαλος στο λιμάνι της Πάτρας. Οι παρέες των καρναβαλιστών είχαν κατακλύσει την Πλατεία Γεωργίου, την οδό Κορίνθου και την οδό Αγίου Νικολάου και το υπαίθριο γλέντι είχε ανάψει με τη συνοδεία τόσο της μουσικής όσο και της μαυροδάφνης, του κρασιού της Πάτρας. Χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, λίγο πριν από τις τρεις τα ξημερώματα, η ομάδα των νεαρών έβαλε φωτιά στους κάδους απορριμμάτων, η οποία επεκτάθηκε σε ένα φορτηγάκι εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, που ήταν σταθμευμένο κοντά. Στη θέα των οχημάτων τής Πυροσβεστικής και των αστυνομικών λεωφορείων, τα οποία μέσα σε λίγα λεπτά έφτασαν στην Πλατεία Γεωργίου, οι νεαροί άρχισαν να ανάβουν φωτιές και να καίνε ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Σε λίγα λεπτά η πλατεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης και τα επεισόδια γενικεύτηκαν: Πετροπόλεμος άρχισε από την πλευρά των νεαρών, με στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις, που απάντησαν με βροχή δακρυγόνων. Μέσα σε ελάχιστη ώρα τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση και η Αστυνομία δεν μπορούσε να τα ελέγξει.

Λεηλασίες

Τρία υποκαταστήματα τραπεζών, της Εθνικής, της Λαϊκής και της Αττικής, περισσότερα από δεκαπέντε καταστήματα, είσοδοι πολυκατοικιών, φωτεινοί σηματοδότες, εκδοτήρια εισιτηρίων καταστράφηκαν. Μάλιστα, αρκετά από τα καταστήματα, των οποίων οι τζαμαρίες καταστράφηκαν, λεηλατήθηκαν.

Η Αστυνομία προσπαθούσε να απωθήσει τους νεαρούς με δακρυγόνα. Οι οδομαχίες κράτησαν σχεδόν όλη νύχτα, ενώ έγιναν τριάντα προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας. Τελικά, οι μισοί από όσους προσήχθησαν αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ εις βάρος των υπολοίπων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για φθορά ξένης περιουσίας και σήμερα το πρωί επρόκειτο να οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Πάτρας. Οι συλληφθέντες, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είναι φοιτητές από την Αθήνα οι περισσότεροι, ένας σπουδαστής από την Πάτρα, ένας δεύτερος από τη Λεμεσό, καθώς και ένας ιδιωτικός υπάλληλος από την Πάτρα.

Τραυματισμοί

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δεκάδες άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά, ενώ πέντε αστυνομικοί οδηγήθηκαν με σοβαρότερα τραύματα - κυρίως από πέτρες που δέχθηκαν - στο νοσοκομείο του Ρίου. Κανείς, πάντως, δεν διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Χθες το πρωί πάντως, το κέντρο της Πάτρας έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Καράβολας καταδίκασε τα επεισόδια. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που επεισόδια ακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού, αφού και πέρυσι είχαν σημειωθεί έκτροπα, τα οποία όμως δεν είχαν πάρει έκταση. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες πάντως, τα επεισόδια άρχισαν χθες τα ξημερώματα στην Πάτρα, έπειτα από συμπλοκή μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Ωστόσο, η Αστυνομία διαψεύδει αυτή την εκδοχή και επισημαίνει ότι τα επεισόδια ξέσπασαν έξι ώρες μετά τη λήξη του ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.

Πάνω από 200.000 επισκέπτες

Λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση των επεισοδίων, το κέφι του καρναβαλιού και ο χορός κυριαρχούσαν στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Υπολογίζεται ότι την αχαϊκή πρωτεύουσα επισκέφτηκαν φέτος περισσότεροι από διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες. Αρχηγός στην εντυπωσιακή παρέλαση των αρμάτων ήταν ο βασιλιάς καρνάβαλος με τους προπομπούς του, η κατασκευή του οποίου φέτος ήταν εμπνευσμένη από τους μύθους της Ανατολής. Ακολουθούσαν σατιρικά άρματα που παρέπεμπαν στην επικαιρότητα, τα δημόσια έργα, τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, την τηλεόραση. Περίπου 30.000 μεταμφιεσμένοι συμμετείχαν στην παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, που κράτησε πέντε ώρες.
0 σχόλια