Βαγγέλης Γιακουμάκης: Τα στοιχεία που «καίνε» την διοίκηση της Σχολής


Πέντε καταθέσεις «ρίχνουν» ευθύνες για τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στην διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Μάλιστα, αποκαλύπτεται μαι ιδιότυπη «ομερτά», με τους πάντες να γνωρίζουν για τις «πολιτικές παρεμβάσεις», αλλά κανέναν να μην μιλάει.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στοιχεία της δικογραφίας αναφέρουν πως η Σχολή ήταν ιδιαίτερα «ανεκτική» απέναντι σε παραπτώματα φοιτητών που κατηγορούνται για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Η υπεύθυνη της Εστίας της Σχολής, μία διοικητική υπάλληλος, μία καθηγήτρια και δύο φοιτητές κατέθεσαν στις αρχές πως υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει πως «δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Βαγγέλη Γιακουμάκη όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής».

Πιο συγκεκριμένα ένας μαθητής που δεν σχετίζεται με την υπόθεση είχε αποβληθεί διότι πετούσε τρόφιμα από το δωμάτιό του στην Εστία, αντίθετα «αναφορικά με το θέμα των ζημιών –ανάμεσά τους το σπάσιμο του κρεβατιού του Βαγγέλη- από την παρέα των Κρητικών η ποινή τροποποιήθηκε λόγω παρέμβασης».

«Οταν ανέβηκα στα Ιωάννινα μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη ο διευθυντής μου ανέφερε ότι ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην τους αποβάλλει. Από την έννοια των λόγων του κατάλαβα ότι εννοούσε πολιτικές παρεμβάσεις. Ο ίδιος ο διευθυντής μου ανακοίνωσε ότι είχε και ο ίδιος πρόβλημα με αυτά τα παιδιά και προσπάθησε να τα διώξει αλλά δέχθηκε παρεμβάσεις», κατέθεσε η μητέρα του αδικοχαμένου φοιτητή, Μαρία Φρονιμάκη.

Ο τότε διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής παραδέχεται πως δεν είχε ενημερώσει την κεντρική διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» για τα όσα διαδραματίζονταν στην Σχολή, πως δεν απέβαλλε τους Κρητικούς από δικό του λάθος, ενώ αρνείται πως οποιαδήποτε απόφαση επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση.

«Δεν ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση γιατί δεν θεωρήθηκε σημαντικό το γεγονός. Δεν είχα καμία ενημέρωση για το γεγονός ότι το παιδί εμφανιζόταν με μώλωπες στα αυτιά (…) Δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στον… (αναφέρεται όνομα κατηγορουμένου) από δικό μου λάθος γιατί είχε τελειώσει τις σπουδές του αλλά έκρινα ότι δεν έπρεπε να του παραδώσω το πτυχίο πριν εξοφλήσει το ποσό που αντιστοιχούσε στις ζημιές που είχε προκαλέσει. Θέλω να συμπληρώσω ότι καμία απόφασή μου δεν επηρεάστηκε από πολιτική παρέμβαση».

Αντίθετη ήταν η κατάθεση της υπεύθυνης της Εστίας και συνεργάτιδάς του: «Εμένα προσωπικά με σοκάρισε η αναφορά στο επεισόδιο του Βαγγέλη με τη ντουλάπα. Το όλο θέμα είχε συζητηθεί με τον διευθυντή και όταν ο Βαγγέλης γύρισε από την Κρήτη τον ρώτησα αν τον πειράζουν στην Εστία. Ο ίδιος μου απάντησε ότι κάνουνε πλάκα (…) Κατά τη διαδικασία το πειθαρχικού ελέγχου του Συλλόγου των διδασκόντων που αφορούσε στο θέμα των ζημιών στη Σχολή πληροφορήθηκα ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις για να μην αποβληθούν οι μαθητές αλλά το γεγονός αυτό δεν επηρέασε τη θέση μου και τελικά οι μαθητές αποβλήθηκαν από τα μαθήματα».

Παρόμοια και η κατάθεση ενός διοικητικού υπαλλήλου που απασχολείται στη γραμματεία της Σχολής, που επιβεβαιώνει τα τηλεφωνήματα, ενώ καθηγήτρια κατέθεσε ότι «αναφορικά με το θέμα των… συνεδριάσαμε προκειμένου να τους επιβληθεί ποινή πέρσι και η ποινή τροποποιήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης (…) Στον… δεν δώσαμε πτυχίο γιατί έπρεπε πρώτα να αποκατασταθούν οι ζημιές που είχε κάνει. Εξ όσων γνωρίζω πρώτη φορά συνέβη στη Σχολή να μη χορηγηθεί πτυχίο για πρόκληση ζημιών».

«Ο… ήταν ο φερόμενος αρχηγός της ομάδας των Κρητικών πέρυσι και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με το διευθυντή. Υπήρχαν περιστατικά και εκτός Σχολής, όπου η ομάδα των Κρητικών με τον… επισκέφτηκαν μπουζουξίδικο και προξένησαν ζημιές και ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού επικοινώνησε με τον διευθυντή προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές. Έχω ακούσει ότι πολιτικό πρόσωπο από την Κρήτη παρενέβαινε υπέρ του… και την παρέα του. Πιθανόν ο…», τονίζει ο τελευταίος συγκάτοικος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Ο κατηγορούμενος, για τον οποίον γίνεται λόγος, φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθυντή της Σχολής λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του Βαγγέλη, σύμφωνα με την κατάθεση διοικητικού υπαλλήλου.

«Ο… τηλεφώνησε στη γραμματεία για να παραλάβει το πτυχίο του και τον συνέδεσα με τον διευθυντή. Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε. Δεν υπάρχει ποινή στο βιβλίο κυρώσεων σε βάρος του… ούτε μου δόθηκε εντολή για να συντάξω σχετικό πρακτικό από κανέναν», είπε.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους φοιτητές που κατηγορείται πως προκάλεσε σωματικές βλάβες σε βάρος του Βαγγέλη κατέθεσε τρεις εβδομάδες μετά την εξαφάνισή του.

«Δεν μας φώναξαν ποτέ από τη Διεύθυνση ή οι καθηγητές για τις φασαρίες που γινόντουσαν, μόνο κάποιες φορές μας έκαναν παρατηρήσεις οι φύλακες και τότε ησυχάζαμε. Δύο με τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση του Βαγγέλη πήγαμε για καφέ στην πόλη με άλλα παιδιά (στο σύνολο πέντε) και επειδή δεν μας έπαιρνε όλους ένα ταξί αποφασίσαμε να χωριστούμε. Για κάποια στιγμή είπαμε για πλάκα να αφήσουμε τον έναν πίσω που είχε πάει να ουρήσει. Όμως ο Βαγγέλης έμεινε μαζί του και πήραν παρέα ένα άλλο ταξί. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή ο Βαγγέλης με ρώτησε αν χανόταν εκείνος αν θα τον αναζητούσα και του είπα ότι θα τον αναζητούσα».

Πόρισμα-καταπέλτης -Το καθεστώς φόβου και απειλών

Σε πόρισμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το συμπέρασμα είναι πως υπήρχαν μαθητές που ζούσαν υπό το καθεστώς φόβου και απειλών από ομάδα σπουδαστών.

«Έλαβαν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών που ζούσαν κάτω από απειλές και τον φόβο που προκαλούσε η ομάδα των Κρητικών μαθητών, η οποία λειτουργούσε σε κλειστό κύκλο προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές τους. Η διεύθυνση αποδέχεται ότι υπήρχαν γεγονότα άσκησης βίας εντός της Σχολής και θεώρησε ότι για την αντιμετώπισή της αρκούσε η αλλαγή δωματίου, ορόφου και συγκατοίκου για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, όπως και η κατά καιρούς προσωπική επαφή μαζί του όπου αυτός ερωτάτο εάν αντιμετώπιζε πρόβλημα. Συστάσεις, παρατηρήσεις και κυρώσεις σε βάρος των μαθητών που προέβησαν σε βίαιες πράξεις επιβλήθηκαν μόνο σε περιπτώσεις που προκλήθηκαν φθορές στην υποδομή της Σχολής όπως και καταστροφή δενδρυλλίων, δωματίων, φθορές στους τοίχους κτλ».


0 σχόλια