Τρίζουν τα θεμέλια της Deutsche Bank


Μεγάλες προσπάθειες να καθησυχάσει τους επενδυτές της κατέβαλε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Deutsche Bank, μετά το μεγάλο ξεπούλημα των μετοχών της, που σημείωσαν πτώση 9,5% χθες και 5% σήμερα.

Η αναταραχή ανάγκασε την διοίκηση της τράπεζας να εκδώσει ανακοίνωση χθες βράδυ διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι έχει αρκετά κεφάλαια για να ξεπληρώσει τα κουπόνια που λήγουν τον Απρίλιο επιμένοντας με δήλωση- μέσω email προς τους 100.000 υπαλλήλους της τράπεζας - του διευθύνοντος συμβούλου της Τζον Κράιαν ότι η το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα «είναι γερό σαν βράχος».


Προφανώς όμως, με την τιμή των μετοχών να πέφτουν και κάτω από τα επίπεδα του 2009, χρειαζόταν και η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φρόντισε να τόνισε σε συνέντευξη του στο Bloomberg ότι «δεν ανησυχεί καθόλου για την Deutsche Bank». Η «φοβερή» ψήφος εμπιστοσύνης, σχολιάζει χαρακτηριστικά o Βρετανός χρηματιστής στο Twitter.


Η αναταραχή στις αγορές συμπίπτει με μια καμπή στην πρόσφατη ιστορία της Deutsche Bank. Ο όμιλος αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα την τελευταία 20ετία, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς, που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά των επενδύσεων.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο έβαλε φρένο, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης με περικοπές και στις θέσεις εργασίας και στα περιουσιακά της στοιχεία και με έξοδο από δέκα αγορές προκειμένου να περιφρουρήσει τον πυρήνα των τραπεζικών της δραστηριοτήτων.

Οι δυο σύμβουλοι στην κεφαλή της Deutsche Bank John Cryan (δεξιά) και Juergen Fitschen Οι δυο σύμβουλοι στην κεφαλή της Deutsche Bank John Cryan (δεξιά) και Juergen Fitschen | AP Photo/Michael Probst
Ο διευθύνων σύμβουλος προσπάθησε να ξεδιπλώσει το όραμα της τράπεζας για το μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι η επιδίωξη είναι να «γίνει ο πλέον αξιοσέβαστος πάροχος τραπεζικών υπηρεσιών στη Γερμανία», «ο νούμερο ένα εταίρος των επιχειρηματικών και θεσμικών πελατών της» στην Ευρώπη, αλλά και «η καλύτερη ξένη τράπεζα στις ΗΠΑ και την Ασία».

Ωστόσο αν και το ξεπούλημα των μετοχών της Deutsche Bank οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες γενικότερα για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα στο σύνολο του, η κλιμακούμενη αναγνώριση του μεγέθους και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τράπεζα στην αναδιάρθρωση της, παίζει σημαντικό ρόλο στην κατρακύλα.

Και εκτός αυτού σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πιθανά πρόσθετα κονδύλια που θα κληθεί να πληρώσει η τράπεζα ως εξωδικαστική αποζημίωση για παράνομες πρακτικές που ακολουθούσε στις ΗΠΑ και την Βρετανία.

'Ηδη κατέβαλε πέρσι 2,5 δισ. δολάρια πέρσι στις βρετανικές και στις αμερικανικές αρχές για να «ρυθμίσει» την διαβόητη υπόθεση της χειραγώγησης του επιτοκίου Libor και έχει βάλει στην άκρη άλλα 5,5 δισ. για πιθανές νέες νομικές περιπέτειες, καθώς ακόμα εκκρεμούν κι άλλες αμαρτωλές ιστορίες, όπως ότι λειτουργούσε ως «πλυντήριο» για Ρώσους μεγιστάνες, που ήθελαν να παρακάμψουν... το «εμπόδιο» των κυρώσεων.

Στην πρώτη γραμμή του πυρός

Πίνακας με τις απώλειες μεγάλων τραπεζών από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα Χαρακτηριστικός πίνακας με τις απώλειες μεγάλων τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα 

Ολα τα ηχηρά ονόματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της αναταραχής, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες από τις αρχές του χρόνους (δείτε τον πίνακα).

Ο δείκτης Stoxx Europe 600, για παράδειγμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Deutsche Bank, την Barclays και την HSBC έχασε σήμερα 3,7%, καταγράφοντας πτώση μέσα σε ένα χρόνο 27%.

Ενας από τους βασικούς λόγους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan είναι η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε τομείς της παγκόσμιας που δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Οπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός τομέας και αυτός του φυσικού αερίου, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν έκθεση της τάξης των 250 δισ. δολαρίων.

Μετά από όλα αυτά το τελικό σκορ για τις σημερινές συνεδριάσεις των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαμορφώθηκε ως εξής:

► Πτώση 1% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο fell 57.17 points or 1% to 5632.19, a new three year low. Earlier it dropped as low as 5596

► Πτώση 1,1% για τον Dax στην Φρανκφούρτη

► Πτώση 1,69% για τον Cac στο Παρίσι

► Πτώση 3,21% FTSE MIB στο Μιλάνο

► Πτώση 2,39% για τον Ibex στη Μαδρίτη

► και πτώση 2,39% για το Χρηματιστήριο στην Αθήνα.


Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία

Σοβαρές απώλειες σημείωσαν την Τρίτη και οι ιταλικές τράπεζες εξαιτίας ανησυχιών για την έκθεσή τους σε «κακά» χρέη, με την Banca Monte dei Paschi di Siena να σημειώνει πτώση της τάξης του 7%. Νωρίτερα, στο επίκεντρο των αρνητικών εξελίξεων είχε βρεθεί η Ιαπωνία με πολλούς αναλυτές να επιχειρούν να συγκρίνουν τις συνθήκες με εκείνες που υπήρχαν λίγο πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Ο Nikkei σημείωσε απώλειες της τάξης του 5,1%.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την ανησυχητική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία για βιομηχανική απόδοση της Γερμανίας τον Δεκέμβριο αλλά και την μείωση του αριθμού των εξαγωγών.

Την ίδια στιγμή, η καθοδική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων και ειδικότερα του τραπεζικού τομέα μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στις ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει το ενδεχόμενο επιβολής αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη -όπως έκανε η Ιαπωνία πριν από μερικές ημέρες- στα κέρδη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι αυξανόμενοι φόβοι για τις αποδόσεις της κινεζικής οικονομίας και οι φθίνουσες τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις JP Morgan η έκθεση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών τραπεζών στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου υπολογίζεται στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ο παράγοντας φόβος στις αγορές μετακινήθηκε από τις ανησυχίες για τις αναπτυσσόμενες αγορές και την πτώση της τιμής του πετρελαίου στην έκταση της επιβράδυνσης στον ανεπτυγμένο κόσμο και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αναθερμάνουν τις επενδυτικές αξίες», αναφέρουν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Citi. Αντίθετη άποψη διατυπώνουν ωστόσο αναλυτές του οίκου Goldman Sachs. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι αντιμέτωπες με μια κρίση ανάλογη του 2008 παρά τα προειδοποιητικά μηνύματα από την αγορά χρέους, τονίζουν χαρακτηρίζοντας τις ανησυχίες υπερβολικές. Υπερβολικές θεωρεί τις ανησυχίες και το Centre for Economics and Business Research, τονίζοντας πως «παρά τους κινδύνους θα πρέπει να αποφύγουμε άλλη μία οικονομική κρίση». Σύμφωνα με τους αναλυτές του κέντρου, το πιθανότερο σενάριο είναι μια συντηρητική ανάτπυξη στην παγκόσμια οικονομία για αυτή τη χρονιά.


0 σχόλια