Τι ποινές περιμένουν όσους δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες


βαριές ποινές θα αντιμετωπίσουν όσοι επαγγελματίες δεν δέχονται πληρωμές με κάρτες/ πλαστικό χρήμα, αν και διαθέτουν τα ειδικά τερματικά μηχανήματα, οι οποίοι θα κυμαίνονται από ποινές φυλάκισης μέχρι κλείσιμο επιχείρησης και υψηλά πρόστιμα.

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για την υποχρεωτική χρήση του «πλαστικού χρήματος» σε όλες τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, όσοι αρνούνται να δεχθούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν συσκευές POS, κινδυνεύουν με υψηλά χρηματικά πρόστιμα -που φτάνουν και το 1 εκατ. ευρώ-, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση.

Από τον περασμένο Ιούλιο -με την επιβολή των capital controls- σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με κάρτες (πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες). Παράλληλα όμως υπήρξαν και πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες αν και ήταν εφοδιασμένες με POS δεν δέχονταν κάρτες.

Σημειώνεται πως το ανώτατο όριο του προστίμου (από 1.500 ευρώ ως 1 εκατ.) διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή 3 αποφάσεις επιβολής προστίμου. Η επιχείρηση θα κλείνει από τρεις μήνες έως έναν χρόνο.


0 σχόλια