Σε ποια ηλικία θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας;


Θα είστε ποτέ ευτυχισμένοι; Η απάντηση, όπως φαίνεται, είναι ναι. Πιθανό βέβαια όταν θα είστε λίγο μεγαλύτεροι. Μια πρόσφατη έρευνα της κυβέρνησης της Βρετανίας ζήτησε από τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να βαθμολογήσουν μέχρι το 10 πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή, καθώς και για το πόσο άγχος και ευτυχία έχουν νιώσει.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα ηλικίας 65-79 είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και ένιωθαν ευτυχία, και τα χαμηλότερα επίπεδα του άγχους. Αλλά τα πράγματα φαίνονται λιγότερο ρόδινα για τα άτομα ηλικίας 45-59, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν τα τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η αναζήτηση της ευτυχίας σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σχεδόν ποτέ κανείς δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένος και σχεδόν όλοι κάποτε διερωτώνται αν θα γίνουν ποτέ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση και η απάντηση είναι πως ναι. Ενδεχομένως όμως όταν θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε περισσότερους από 300.000 ενήλικες στο διάστημα 2012-2015 κι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η κρίση της μέσης ηλικίας είναι παραπάνω από υπαρκτή.

Το παράδοξο είναι πως η ικανοποίηση που βιώνει κάποιος για τη ζωή του ξεκινά στην ηλικία των 16-19 ετών, οπότε και βρίσκεται στο απόγειό της, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 και μετά. Τα χρόνια περνούν, η ικανοποίηση πέφτει, αλλά σε κάποιο σημείο αρχίζει να ανεβαίνει ξανά, αγγίζοντας σε πολύ μεγάλη ηλικία τα υψηλά επίπεδα της πολύ νεαρής ηλικίας.

Το γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης σχηματίζει τόσο μεγάλη καμπύλη είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως οι απολύσεις ενδεχομένως οφείλονται σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Οι πολύ νεαρής ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό- έχουν λιγότερες ευθύνες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συνεπώς είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Όσοι είναι μεταξύ 45-54 ετών παλεύουν ακόμη να καταφέρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι πως παρόλο που οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους άντρες, την ίδια στιγμή εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους. Επίσης, αν και σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ εθνικοτήτων, οι άνθρωποι της Αραβικής Κοινότητας στη Βρετανία σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες.


0 σχόλια