Προσφυγικό: Xιλιάδες διασχίζουν την Ελλάδα με τα πόδια - Σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά στον Πειραιά


Με στόχο να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες διασχίζουν την Ελλάδα με τα πόδια και στοχεύουν να περάσουν τα σύνορα, ώστε να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Καραβάνια από χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά, ακόμη και άτομα σε αναπηρικά αμαξίδια, σχηματίζονται κατά μήκος της εθνικής οδού. Από το ύψος των Τεμπών, όπου τους αφήνουν τα λεωφορεία, περπατούν μία απόσταση που ξεπερνάει σε μήκος τα 200 χιλιόμετρα με σκοπό να φτάσουν στην Ειδομένη. Και εκεί όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με κλειστά σύνορα.Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και σήμερα.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν από τα Διαβατά το ταξίδι τους προς την Ειδομένη πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Μετεγκατάστασης.Ορισμένοι από αυτούς θα μετακινηθούν με τα πόδια μέχρι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ενώ κάποιοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα ταξιδέψουν μέχρι εκεί με ταξί.

Ήδη από την Πέμπτη έφυγαν από το Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών περίπου 400 άτομα, τα περισσότερα από Συρία και Ιράκ, αφού είχαν ανοίξει τον φράχτη, για να πάνε στην Ειδομένη.

Λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, οι περισσότεροι επέστρεψαν. Όσοι δεν επέστρεψαν, έχουν ήδη φτάσει στα σύνορα.

Στην Κοζάνη, ομάδα 100 προσφύγων αποχώρησε από το κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης και ξεκίνησε την Πέμπτη με τα πόδια για την Ειδομένη.

Στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά από μερικών μηνών έως επτά ετών περπατούν στους παράδρομους της Κοζάνης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί.

Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας το πρωί της Παρασκευής. Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή.

Καμπανάκι από Αβραμόπουλο

«Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης» δήλωσε, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.

με πληροφορίες από in.gr tovima.gr

0 σχόλια