Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα–αγροτών – Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση - Επιστρέφουν στα μπλόκα για να αποφασίσουν


Τα μέτρα που παρουσίασε η κυβέρνηση στη συνάντηση με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.

2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.

3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.

4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για τη μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.

6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.

Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.

8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.

9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.

10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.

11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

13. Επιτάχυνση στης επιστροφής στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.

14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.

15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.

16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.

17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.

18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.

19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,

20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.

24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.

18.00 Διαρκή διάλογο εντός του πλαισίου των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα στις 13 του περασμένου Ιουλίου και μόνιμη αντιπροσωπεία διαλόγου από πλευράς των αγροτών πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, άμεσες λύσεις εδώ και τώρα ζήτησαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που προσήλθαν, οι οποίοι απ’ ό,τι φαίνεται δεν ικανοποιήθηκαν από τις κυβερνητικές προτάσεις, χωρίς φυσικά και να τις απορρίπτουν.


Ο κ. Τσίπρας, προσήλθε στη συνάντηση με τη γνωστή πρόταση για κλιμακωτές εισφορές και τη διατήρηση του ΟΓΑ τουλάχιστον έως το 2021, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ και αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών.


Ωστόσο, σύμφωνα με τη naftemporiki, οι αλλαγές δεν είναι ικανές να τους κάνουν να αποσύρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, ενώ η συνέχεια των κινητοποιήσεών τους θα παιχτεί από αύριο Τρίτη στα μπλόκα, όπου θα λάβουν χώρα οι γενικές συνελεύσεις.

Εννοείται πως οι αγρότες από τα υπόλοιπα μπλόκα που δεν προσήλθαν σήμερα στο Μαξίμου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναφορικά με το αίτημά τους για συνάντηση με τον κ. Τσίπρα αύριο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν πως «σήμερα ήταν το ραντεβού για όποιον ήθελε να συμμετάσχει στον διάλογο».

Με τα τεχνικά κλιμάκια να έχουν έρθει στην Αθήνα, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει για πολύ τους αγρότες, αφού «καίγεται» στην κυριολεξία να τελειώσει με ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αν είναι δυνατόν μέχρι το Πάσχα των Καθολικών στις 28 Μαρτίου.

Με βάση τα παραπάνω, πρόθεση της κυβέρνησης είναι τις επόμενες ημέρες να συνεχιστεί ο διάλογος -μεταξύ αγροτών και υπουργού- ώστε να περάσουν στο νομοσχέδιο οι κυβερνητικές προτάσεις.

Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να λήξουν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και στα τελωνεία, όχι μόνο διότι οι άλλοι μισοί αγρότες δεν προήλθαν καν στον διάλογο, αλλά και γιατί εκείνοι που ήρθαν δεν έφυγαν ικανοποιημένοι από αυτόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τελευταίοι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσήλθαν σήμερα στο Μαξίμου με επεξεργασμένη πρόταση για αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από τα έσοδα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και όπως είπαν στον κ. Τσίπρα σ’ αυτή την περίπτωση «θα μπορούσε να γίνει δεκτή μια αύξηση της προβλεπόμενης σήμερα δαπάνης για την ασφάλιση».

Αν πλάι σε αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση διατηρήσει τον ΟΓΑ και παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη πενταετία, τότε αυτά είναι ικανές συνθήκες για να γυρίσουν στα χωράφια τους.

17.22: Οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών στα κατά τόπους μπλόκα θα αποφασίσουν για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των αγροτών

που συμμετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είπε ο κ. Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπροσωπώντας 39 μπλόκα, έγινε ουσιασιακός διάλογος με τον Πρωθυπουργό, κατά τον οποίο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των αγροτών, αλλά και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής.

Αρνούμενος να κάνει κάποιο σχόλιο για τα αποτελέσματα της συνάντησης, είπε πως οι εκπρόσωποι τώρα επιστρέφουν στα μπλόκα, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των αγροτών σε γενικές συνελεύσεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος μπλόκων της Πελοποννήσου Αθανάσιος Σιωτίνας είπε πως έγινε διάλογος επί των προτάσεων των αγροτών, οι αγρότες πήραν τις προτάσεις της κυβέρνησης και πλέον οι αποφάσεις θα ληφθούν στις γενικές συνελεύσεις.

17.07: Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση Τσίπρα – αγροτών.

«Έγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό . Τώρα θα επιστρέψουμε στα μπλόκα μας και θα αποφασίσουμε για το μέλλον του αγώνα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου.

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.
Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».


ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Αν δεν ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους αγρότες και πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρος σε αυτό μπορεί να είναι ο αγροτικός χώρος».
Απευθυνόμενος προς τους αγρότες ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις δικές σας προτάσεις και θέσεις, αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές σας θέσεις δεν μπορούν να μην λαμβάνουν υποψήν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες».


ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ένταση και αποχωρήσεις πριν λίγο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κατήγγειλαν οτι δεν τους επετράπη η είσοδος, ενώ μέλη της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπή αγροτών , Κτηνοτρόφων και Αλιέων αποχώρησαν επίσης από το διάλογο στον οποίο είχαν προσκληθεί.Όπως κατήγγειλαν περιν από λίγο το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε άλλους εκπροσώπους από αυτούς που είχαν προτείνει στον διάλογο. Μας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά όχι ο πρωθυπουργός, δήλωσε ο εκπρόσωπός των νέων αγροτών βγαίνοντας από την συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Είπαν ότι τους μεταφέρθηκε ότι δεν είναι στην λίστα παρά το γεγονός ότι είχαν στείλει λίστα με τα αιτήματά τους.

12.00 Σε φρούριο έχει μετατραπεί η Ηρώδου Αττικού από το πρωί λόγω του ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι στην προγραμματισμένη για σήμερα στις 12 συνάντηση δεν θα λάβει μέρος αντιπροσωπεία από όλους τους αγρότες όλων των μπλόκων.

Συγκεκριμένα θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τον πρωθυπουργό οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών, καθώς και οι εκπρόσωποι άλλων 38 μπλόκων που συμπαρατάσσονται μαζί τους.

Οι αγρότες της Νίκαιας δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου. Το παρών δίνουν και έκπροσωποι αγροτών της Δυτικής Αχαΐας. (Τον Τσίπρα συναντούν σήμερα αγρότες της Δυτικής Αχαΐας-Κλείνουν το απόγευμα την Πατρών Πύργου-Αύριο ζητούν να δουν τον Πρωθυπουργό αγρότες του Κεφαλοβρύσου-ΗΧΗΤΙΚΟ)

Όχι όμως και οι αγρότες του μπλόκου στο Κεφαλόβρυσο. (Mε τις αποφάσεις στη Νίκαια συντάσσεται το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου - Αναλυτικά οι λόγοι - Η ανακοίνωση)


0 σχόλια