Ο Ομπάμα κλείνει για πάντα τις φυλακές του Γκουαντάναμο


Να κλείσει τις ναυτικές φυλακές του Γκουαντάναμο, μεταφέροντας τους κρατουμένους σε αυτές σε συνολικά 13 άλλα κέντρα κράτησης ανά τις ΗΠΑ σχεδιάζει το Πεντάγωνο, σύμφωνα με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το κόστος της μεταφοράς των κρατουμένων και του κλεισίματος των φυλακών στον αμερικανικό θύλακα στο νησί της Κούβας υπολογίζεται στα 290 εκατ. δολάρια και στα 475 εκατ. δολάρια αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα έξοδα για τη συντήρηση και φύλαξη των εναπομεινάντων κρατουμένων, που θα μεταφερθούν σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, θα «πέσει» κατά 65 - 85 εκατ. δολάρια, οπότε θα υπάρξει απόσβεση εντός τριών έως πέντε ετών.

Τι ανακοίνωσε ο Ομπάμα για το ιστορικό κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Το σχέδιό του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης στο Γκουαντάναμο στην Κούβα παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε συνεργασία του Κογκρέσου. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα μεταφερθούν 35 κρατούμενοι, των οποίων η μεταφορά από το Γκουαντάναμο έχει ήδη εγκριθεί και σημείωσε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία και για τους υπόλοιπους, έτσι ώστε να καθοριστεί εάν μπορούν και αυτοί να μεταφερθούν. Ο Ομπάμα σημείωσε ότι οι εγκαταστάσεις στο Γκουαντάναμο υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια και τις αμερικανικές αξίες.

«Ας κάνουμε αυτό που είναι σωστό για την Αμερική, ας προχωρήσουμε και ας κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Κογκρέσο με τρόπο «δίκαιο», έστω και σε χρονιά εκλογών. Σημείωσε ότι δεν θέλει να κληροδοτήσει το πρόβλημα στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται από Ρεπουμπλικάνους για την πιθανότητα μεταφοράς επικίνδυνων κρατουμένων σε αμερικανικό έδαφος, ο Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι στις ΗΠΑ κρατούνται ήδη επικίνδυνοι τρομοκράτες και ότι η χώρα «τα κατάφερε μια χαρά».

Σημείωσε ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο, προκειμένου να βρεθούν ασφαλείς τοποθεσίες για την μεταφορά κρατουμένων του Γκουαντάναμο.Είπε ότι το σχέδιο για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο δεν είναι μόνο σωστή κίνηση για την ασφάλεια, αλλά θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων. Το υπουργείο Άμυνας, είπε ο Ομπάμα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 80 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος από το κλείσιμο του κέντρου κράτησης.

Ισχυρίστηκε ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια είναι απολύτως ικανά να δικάσουν τους ύποπτους για τρομοκρατία. Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ -το οποίο κατατέθηκε την Τρίτη στο Κογκρέσο-, κατονομάζει 13 φυλακές εντός του αμερικανικού εδάφους οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία των κρατουμένων που θα μεταφερθούν από την Κούβα.

Το κόστος του κλεισίματος της φυλακής στην αμερικανική βάση της Κούβας και της μεταγωγής των κρατουμένων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 290-475 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι εντός των επόμενων μηνών θα μεταφερθούν από το Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες περίπου 35 κρατούμενοι, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το τέλους του έτους θα παραμένουν λιγότεροι από 60 άνθρωποι στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι μπορούν να κρατηθούν με ασφάλεια στο αμερικανικό έδαφος οι υπόλοιποι 30-60 κρατούμενοι. Η κυβέρνηση ελπίζει να συνεργαστεί με το Κογκρέσο ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτραπεί η μεταγωγή των κρατουμένων στις ΗΠΑ, όμως ο χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.


0 σχόλια