Κι από χειμώνα... καλοκαίρι! - Αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της εβδομάδας


Περιληπτική Ανάλυση Κυκλοφορίας: Το πρώτο μισό σχεδόν της εβδομάδας (έως την Τετάρτη) θα μας βρει με τον Αζορικό Αντικυκλώνα-πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων-να είναι αρκετά ανυψωμένος προς τα βόρεια-βορειοανατολικά.

Αυτό συνεπάγεται διακοπή της Ατλαντικής Ροής ισχυρών βαρομετρικών χαμηλών στα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου και ενίσχυση του πολικού αεροχείμαρρου (jet stream) στην ανατολική ράχη του Αντικυκλώνα.

Έτσι,λοιπόν,θα έχουμε ευνοϊκές συνθήκες για την κατάβαση αυλώνα προς την Δυτική Ευρώπη συνοδευόμενο από αρκετά ψυχρές αέριες μάζες.

Μάλιστα ο αυλώνας αυτός εξ'αιτίας της μεγάλης ισχύος του προαναφερθέντα αεροχειμάρρου θα κατέλθει μέχρι και την βόρεια Αφρική (Μαρόκο-Αλγερία).

Κατά μήκος αυτού του αυλώνα θα λαμβάνουν χώρα κυκλογενέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομένων με την μορφή βροχοπτώσεων αλλά και χιονοπτώσεων στην Δυτική Ευρώπη και την Β.Αφρική.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο η χώρα μας και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών βαρομετρικών πιέσεων και νότιων-νοτιοδυτικών ρευμάτων οι οποίοι μάλιστα κομίζουν και αξιοσέβαστες ποσότητες αφρικανικής σκόνης καθώς και αέριες μάζες θερμής προελεύσεως.

Έτσι λοιπόν θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι και την Τετάρτη.

Ψυχρές αέριες μάζες σε Δυτ.Ευρώπη και Β.Αφρική και θερμές αέριες μάζες στην περιοχή μας
Μετέπειτα,προς την Πέμπτη και καθώς ο προαναφερθείς αυλώνας θα έχει μπει σε διαδικασία σταδιακού εκφυλισμού, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης (περιοχή Βόρεια της Λιβύης).

Αν συμβεί κάτι τέτοιο οδηγούμαστε στην εκδήλωση βροχοπτώσεων κυρίως στα Κεντρικά και Νότια της χώρας μας το 2ημερο Πέμπτη-Παρασκευή.

Η τάση,τώρα,για το ερχόμενο Σ/Κ αν και είναι κάπως νωρίς για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά είναι να επανέλθουμε στην καλοκαιρία και στις υψηλές βαρομετρικές πιέσεις ενώ να σημειωθεί πως τα προγνωστικά στοιχεία,που είναι διαθέσιμα ως τώρα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για κάποια ψυχρή εισβολή και μεταφορά κρύων αερίων μαζών προς την περιοχή μας.

Όλα αυτά οδηγούν στις εξής καιρικές συνθήκες για την Δυτική Ελλάδα (και για το σύνολο της χώρας):

Σήμερα Δευτέρα πέραν κάποιων βροχών τις πρώτες πρωϊνές ώρες στα Βορειοδυτικά τμήματα θα επικρατήσει καλοκαιρία σε όλη την Δυτική Ελλάδα με σταδιακή ενίσχυση του νοτιά στο Ιόνιο ,ο οποίος θα αγγίξει μέσα στην ημέρα τα 5-6bf. H απουσία συννεφιάς θα οδηγήσει σε άνοδο της θερμοκρασίας,η οποία θα φθάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου και θα τους ξεπεράσει στα περισσότερα πεδινά δυτικά τμήματα (μέγιστες έως και 23oC). Ίσως έχουμε και 25αρι στην εσωτερική πεδινή Ηλεία και Αχαΐα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει μια αραιή συννεφιά υψηλής διαστρωμάτωσης (μεγάλου ύψους δηλαδή),η λεγόμενη υψισυννεφιά η οποία θα είναι ελαφρώς πιο πυκνή την Τετάρτη. Μικρή η πιθανότητα για κάποιες λασποψιχάλες στα δυτικά παράκτια και στα Επτάνησα, ενώ η προαναφερθείσα συννεφιά μέσα στην Τετάρτη θα αναχαιτίσει κατά 2-3oC τον υδράργυρο. Οι άνεμοι θα διατηρηθούν νότιοι αγγίζοντας κατά περιόδους στα ανοιχτά του Ιονίου τα 6-7bf.

Και τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας η αφρικανική σκόνη θα κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλα τα δυτικά, όπως και στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Μεγαλύτερες οι συγκεντρώσεις στα νότια τμήματα και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Την Πέμπτη,με απαραίτητη προϋπόθεση την δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού στον κόλπο της Σύρτης και την βορειοανατολικότερη κίνησή του θα επανέλθουν οι βροχές στα δυτικά. Μεγαλύτερη πιθανότητα για πιο αξιόλογα φαινόμενα συγκεντρώνει η δυτική και νότια Πελοπόννησος ενώ στα πιο βορειοδυτικά οι όποιες βροχές θα είναι λιγότερες.

ΤηνΠαρασκευή σταδιακά η κακοκαιρία θα μεταφέρεται σταδιακά ανατολικότερα και θα αποχωρεί από την χώρα, όπως και η αφρικανική σκόνη.

Αν και είναι κάπως νωρίς για λεπτομέρειες η τάση δείχνει βελτιωμένο καιρό το ερχόμενο Σ/Κ για τα δυτικά με απουσία φαινομένων,εξασθενημένους ανέμους, και θερμοκρασία να πέφτει και να βρίσκεται πιο κοντά στα κλιματικά επίπεδα (15-16oC κατά μέσον όρο οι μέγιστες).

Να σημειωθεί ότι οι ελάχιστες δεν θα πέφτουν όλη την εβδομάδα κάτω από 10oC στα πεδινά-παραθαλάσσια τμήματα.Αυτό θα συμβαίνει ενδεχομένως στα πιο ορεινότερα τμήματα.


Εκτίμηση Καιρού Για Την Πάτρα:

Την Δευτέρα ο καιρός στην Πάτρα θα ξεκινήσει αίθριος,όμως αραιή συννεφιά ενδέχεται να καλύψει τον ουρανό της Πάτρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στα 3-4bf και η θερμοκρασία στους 23oC.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επικρατήσει μια αραιή συννεφιά στο σύνολο του διημέρου λίγο πιο πυκνή την Τετάρτη, οπότε και ίσως έχουμε κάποιο τοπικό λασποψιχάλισμα. Οι άνεμοι θα εξακολουθούν να πνέουν νότιοι στα 3-4 ίσως στο κανάλι του Ρίου τα 5bf. Ο υδράργυρος θα φθάσει τους 23 (ίσως και 24 στην δυτική πεδινή Αχαΐα) και τους 21 αντίστοιχα τις 2 αυτές ημέρες.

Αφρικανική σκόνη θα συνοδεύει την πόλη καθ'όλη την διάρκεια του παραπάνω τριημέρου.

Αν επαληθευτούν τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα επανέλθουν την Πέμπτη ενώ μέσα στην Παρασκευή θα υπάρξει εκ νέου υποχώρησή τους.

Οι νότιοι άνεμοι θα εξασθενήσουν,η σκόνη σταδιακά θα αποχωρήσει και οι μέγιστες θα υποχωρήσουν <20oc class="fb-like" data-blogger-escaped-.="" data-blogger-escaped-16-17oc.="" data-blogger-escaped-data-href="http://www.facebook.com/pages/xespao/218453341501758" data-blogger-escaped-data-send="true" data-blogger-escaped-data-show-faces="true" data-blogger-escaped-data-width="450" data-blogger-escaped-div="" data-blogger-escaped-h="" data-blogger-escaped-meteoclub.gr:nick-stormlover="">

0 σχόλια