Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στη Δυτική Ελλάδα - Ζημιές σε σπίτια στην Κρέστενα - Κατολισθήσεις στην Πύργου-Τριπόλεως


Σημαντικές ζημιές έχει προκαλέσει ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 8.55 το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή της Κρέστενας.

Όπως γράφει το ilialive.gr υπάρχουν αρκετά σπίτια με ζημιές ένα τουλάχιστον σε μία περίπτωση μία οικία έχει κριθεί προσωρινά ακατοίκητη και η τετραμελής οικογένεια που διαμένει εκεί θα μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Αρκετά τρομαγμένοι και οι κάτοικοι της Κρέστενας οι οποίοι βλέπουν πως θα ξενυχτήσουν απόψε στους δρόμους.

23:32 Σύμφωνα με πληροφορίες, από την περιοχή του σεισμού, αμέσως μετά την δόνηση, πολλοί κάτοικοι του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως, της Ανδρίτσαινας, των Κρεστένων αλλά και τοπικών κοινοτήτων βγήκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.

23:05 Μιλώντας στην ΕΡΤ λίγο μετά τον σεισμό της Ηλείας ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είναι υπερβολικά νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός. Θεωρώ ότι ο δομημένος ιστός της Ηλείας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας αντέχει σε πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

22:47 Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ προκάλεσε κατολισθήσεις στα σύνορα Ηλείας – Αρκαδίας και πιο συγκεκριμένα στην εθνική οδό Πύργου – Τριπόλεως, στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

22:30 Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ρηγματώσεις και καταρρεύσεις τοίχων στην Φρίξα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν τραυματίες.

21:52 Κινητοποίηση των αρχών στην περιοχή απο την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Δήμο. Έχουν ελεγχθεί ευαίσθητες περιοχές για κατολισθήσεις όπως η Φρίξα, χωρίς να υπάρχουν αρνητικές αναφορές.

Ο σεισμός έθεσε σε επιφυλακή και το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ελέγχθησαν ήδη περιοχές στην παραποτάμια ζώνη.

Ο κόσμος στον Πύργο και τα γύρω χωριά είναι ανήσυχος φοβούμενος τυχόν ισχυρό μετασεισμό.

21:42 Έως τώρα, στην περιοχή των Κρεστένων, έχουν αναφερθεί μόνο ζημιές σε οικοσκευές. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου τουλάχιστον για το επόμενο 48χρονο. Έχουν καταγραφεί ήδη κάποιοι μετασεισμοί της τάξης των 3 Ρίχτερ ενώ εκτιμάται ότι λόγω της απουσίας κάποιου προσεισμού η δόνηση των 5,2 ήταν ο κύριος σεισμός.

21:20 Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές και φυσικά ούτε θύματα, από τον σεισμό, που πάντως προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

21:10 Κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν έντασης 5,2 Ρίχτερ.

21:02 Νεώτερες μετρήσεις ανεβάζουν την ένταση του σεισμού σε 5,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από από την Αρχαία Ολυμπία και 23 χιλιόμετρα ανατολικά του Πύργου και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Κρέστενας, ανάμεσα στο Γρύλλο, τα Διάσελα και το Γραίκα. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται 5 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 20:55.

Πρώτη ενημέρωση

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην Ηλεία.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο σεισμός είχε ένταση 4,9 Ρίχτερ

0 σχόλια