Η Γερμανία καταργεί την βίζα για τους Τούρκους - Τί σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη Ευρώπη


Την άμεση κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους εντός της ζώνης της Συνθήκης Σένγκεν, εξήγγειλε η Γερμανία, δημιουργώντας έτσι εύλογα ερωτηματικά στους υπόλοιπους εταίρους της ΕΕ.

Η Γερμανία, μη μπορώντας να κρύψει την παραδοσιακά φιλοτουρκική της πολιτική, με αυτή της την κίνηση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα ασφαλείας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η ισλαμική Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν αποτελεί εκολαπτήριο τζιχαντιστών, και κυρίως καταργεί την ελληνική εθνική ασφάλεια αφού όλοι οι πράκτορες της ΜΙΤ θα μπορούν να εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς κανέναν έλεγχο.

Στην συνάντηση, που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσαν συγκεκριμένα, ότι θα επιδιώξουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου “για τους Τούρκους πολίτες, που θέλουν να μεταβούν στον χώρο της Συνθήκης του Σένγκεν έως τον Οκτώβριο”.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Τουρκία υιοθέτησαν κατά τις επαφές μεταξύ των δύο ηγετών ένα κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται, ότι «η τουρκική Κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων» όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, που παρεχώρησε μαζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο Βερολίνο.

«Η καγκελάριος κι ο πρωθυπουργός υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιδίωξη την άρση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες στον χώρο της Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Οι δύο (ηγέτες) επιβεβαίωσαν τη σύνδεση μεταξύ της ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου και μιας αποτελεσματικής συμφωνίας επανεισδοχής των μεταναστών που επαναπροωθούνται στα σύνορα της Ευρώπης, όπως προβλέπει η συμφωνία που εγκρίθηκε από τους 28 και την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στα τέλη Νοεμβρίου»

Η Άγγελα Μέρκελ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και υπουργοί των κυβερνήσεών τους συμμετείχαν σε αυτές τις γερμανο-τουρκικές διαβουλεύσεις, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος συνέχισε να "θωπεύει" την Τουρκία αναφέροντας ότι θα μπορούσε να παίξει «έναν ρόλο κλειδί» στην επίλυση της προσφυγικής και λαθρομεταναστευτικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπογράμμισε, ότι « η χώρα του κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να περιορίσει τις ροές λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος διαβεβαίωσε εκ νέου, ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία, προκειμένου αυτή να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο έδαφός της.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε, ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική «των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες, που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την εμφύλια σύρραξη στην Συρία.

«Οι δύο Κυβερνήσεις θεωρούν την παράνομη μετανάστευση στην περιοχή μια απειλή για την σταθερότητα σε περιφερειακό επίπεδο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες» σύμφωνα με το γερμανοτουρκικό κείμενο, όπου σημειώνεται η αναγκαιότητα να «μοιραστεί το βάρος».

Η Τουρκία, εξάλλου, υποσχέθηκε εκ νέου «να διαφυλάξει τα σύνορά της», ενώ η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε, ότι «η Άγκυρα έκανε τα πρώτα βήματα για να διασφαλίσει μια ομαλότερη διαδικασία σχετικά με τις μεταναστεύσεις».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, άλλωστε, διαβεβαίωσε εκ νέου, ότι θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την Τουρκία να στηρίξει τους 2,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στο έδαφός της. Επανέλαβε, επιπλέον, την θέση της υπέρ των «νόμιμων ποσοστώσεων των προσφύγων με προορισμό την Ευρώπη» από την Τουρκία.

Σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών αναλυτών, αυτό θα επηρεάσει άμεσα και την χώρα μας, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μέγιστο πρόβλημα για την ελληνική ασφάλεια, καθώς, ειδικά στην Θράκη, οι Τούρκοι θα μπορούν να “αλωνίζουν” ελεύθερα. Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα μας οι Τούρκοι θα είναι ικανοί να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στους λαθρομετανάστες, που στην πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι, και να αναλαμβάνουν ρόλο “προστάτη” και “οργανωτή” διεκδίκησης“ δικαιωμάτων.


0 σχόλια