Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν τα απούλητα τρόφιμα


Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν ή να καταστρέφουν τα απούλητα τρόφιμα, αναγκάζοντάς τα να τα δωρίζουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και τράπεζες τροφίμων.

Σύμφωνα με ένα νέο νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γαλλική Γερουσία, από την Τετάρτη μεγάλα καταστήματα δε θα πετούν πλέον καλής ποιότητας τρόφιμα που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους. Με αυτόν τον τρόπο φιλανθρωπικά ιδρύματα θα είναι σε θέση να προσφέρουν εκατομμύρια περισσότερα δωρεάν γεύματα κάθε χρόνο σε ανθρώπους που αγωνίζονται να αντέξουν την οικονομική ανέχεια.

Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε ομόφωνα, προέκυψε χάρη σε μια μεγάλη εκστρατεία από καταναλωτές, ακτιβιστές κατά της φτώχειας και ομάδες που κινητοποιήθηκαν προκειμένου να πάψουν να καταλήγουν σε χωματερές τόνοι τροφίμων. Την εκστρατεία και το αίτημα αυτό έφερε σε συζήτηση ο σύμβουλος Arash Derambarsh.
Οι ακτιβιστές ελπίζουν τώρα να πείσουν την ΕΕ να υιοθετήσει παρόμοια νομοθεσία μεταξύ των κρατών μελών.

Το πρωτοποριακό αυτό νομοσχέδιο έχει ισχύ για όλα τα σούπερ μάρκετ που είναι μεγαλύτερα των 400 τετραγωνικών μέτρων ενώ όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν αντιμετωπίζουν μεγάλα πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι και τα 75.000 ευρώ. Τα τρόφιμα που θα δίνονται υποχρεωτικά, είναι αυτά που πλησιάζουν στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης και δεν θα μπορούν να βρίσκονται στα ράφια των επιχειρήσεων. Ωστόσο ο νόμος προβλέπει πως απαγορεύεται και μια άλλη συνήθης πρακτική μερικών σούπερ μάρκετ, κατά την οποία κατέστρεφαν με διαφόρους τρόπους (όπως το να ρίχνουν μπογιά) τα ληγμένα τρόφιμα που προορίζονταν για τους κάδους.


0 σχόλια