Δυτική Ελλάδα: Οι αγρότες δεν άκουσαν αυτά που ήθελαν - Ξανακλείνουν δρόμους


Οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα τους μετά και την συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό. Τουλάχιστον εκείνοι οι αγρότες που δέχθηκαν να παρεβρεθούν στο χθεσινό ραντεβού. Από το οποίο ωστόσο όπως δηλώνουν δεν φαίνεται να κέρδισαν τίποτα από όσα διεκδικούν. Την ίδια στιγμή που κάποιοι εκφράζουν τη διάθεσή τους για πιο σκληρά και δυναμικά μέτρα κάποιοι άλλοι νοιώθουν ήδη κουρασμένοι όντας 35 μέρες στα μπλόκα. Ωστόσο νοιώθουν οτι αυτός δεν μπορεί να είναι ο λόγος που θα υποχωρήσουν.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ

Οι αγρότες της Δυτ. Αχαΐας κλείνουν και σήμερα 17.00 - 22.00 την Πατρών Πύργου στο ύψος της Κάτω Αχαΐας και ως αποτέλεσμα προηγούμενης απόφασης του συντονιστικού τους οργάνου. Σήμερα το βράδυ - όπως είπαν στο thebest.gr - αποφασίζουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Σε ότι αφορά στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας η κούραση από την παραμονή στα μπλόκα μπορεί να είναι εμφανής, ωστόσο το ίδιο έντονα διαγράφεται στα πρόσωπά τους, η απογοήτευση και ο εκνευρισμός μετά το "τίποτα" που παρέλαβαν από το χθεσινό ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι αγρότες της Αιγιάλειας έχουν δύο πλαίσια αιτημάτων

Κλείνουμε πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Στο δρόμο του αγώνα μας έβγαλαν τα μέτρα που ψηφίστηκαν από 222 βουλευτές το καλοκαίρι και εφαρμόζονται από τότε, ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια ανέβηκε από το 13% στο 23%, καταργείται σταδιακά η επιστροφή φόρου πετρελαίου και μπήκε φόρος 23 λεπτών το κιλό στο κρασί. Έτσι αυξάνεται και όλο το κόστος παραγωγής.

Επίσης, σε εφαρμογή έχουν μπει και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ της ΕΕ 2015-2020, για νέες περικοπές στις ενισχύσεις, που κόπηκαν κατά 23% και μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσουν μέχρι και 60%.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, υπερδιπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, χωρίς μάλιστα να αυξάνονται -αντίθετα μειώνονται σε εξευτελιστικές αγροτικές συντάξεις.

Με τα κυβερνητικά σχέδια για το Φορολογικό, παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ο συντελεστής φορολόγησης από 13% σε 26%, ενώ η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από 27,5% που την είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, πήγε ήδη στο 55% και από το 2017 θα πάει στο 100%. Ταυτόχρονα ισχύει και η φορολόγηση με βάση τα λεγόμενα "τεκμήρια διαβίωσης"

Για να εναντιωθούμε λοιπόν αγωνιστικά σ' αυτά τα μέτρα και τα σχέδια, διεκδικώντας συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, στήσαμε τα μπλόκα. Και όχι για να πετύχουμε, ένα διάλογο όπου... θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας για το πώς και πότε θα μας ξεκληρίσουν.

Στην τελευταία πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων στη Νίκαια, μετά από διεξοδική συζήτηση, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων που είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολογόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ν' αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

4. Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για τη φορολογία στο τσίπουρο.

6. Αυτά τα αιτήματα διεκδικούμε, πίσω απ' αυτά δεν κάνουμε.

Από τη πρώτη στιγμή αλλά και σε προηγούμενους περιόδους είχαν διαμορφωθεί πανελλαδικά όπως και τοπικά στην Αιγιάλεια δύο γραμμές, δύο διαφορετικά πλαίσια αιτημάτων . Το πλαίσιο που εκφράζει τα συμφέροντα των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα και όχι των μικρομεσαίων αγροτών που αποτελούν το 80% και πάνω των αγροτών της χώρας μας. Τέτοια συμφέροντα εκφράζει και η Ανεξάρτητη Κίνηση ή Κίνηση Αγροτών Αιγιάλειας , μία χούφτα αγροτών , που βγήκε για λίγες μέρες στην ΠΕΟ με ισχυρή προβολή. Ήταν υποκριτικός ο αρχικός ισχυρισμός της ότι δήθεν συμφωνούσε με το πλαίσιο αιτημάτων του Παναιγιάλειου Αγροτικού Μπλόκου. Όταν δεν μπόρεσε να το αλλοιώσει από τα μέσα , αποχώρησε και έριξε τόνους λάσπης στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών της Αιγιάλειας. Οι ουσιαστικές , θεμελιώδεις διαφορές της με τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου και τα αιτήματα του Παναιγιάλειου Μπλόκου, των 69 Μπλόκων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έγιναν καθαρές όταν υποχρεώθηκε τελικά να δώσει πρόσφατα το πλαίσιο αιτημάτων της στη δημοσιότητα .

Εμείς διαφωνούμε μαζί τους γιατί στόχος τους είναι η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροκτηνοτρόφων, όπως επιδιώκουν και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέλουν να συγκεντρώσουν τη γη, την παραγωγή και την εμπορία στα χέρια τους για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

Το αίτημα για "κατ' επάγγελμα" αγρότες γεννά σε ορισμένους την αυταπάτη, ότι, αν φύγουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες από τη μέση, η πρωτογενής παραγωγή θα περάσει στα δικά τους χέρια. Ωστόσο το ποιος θα παράγει στη χώρα μας, όσο συνεχίζεται αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, εξαρτάται από τους μεγαλέμπορους, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες.. Επομένως, κι όσοι χαρακτηριστούν "επαγγελματίες" αγρότες αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η δική τους σειρά να ξεκληριστούν και τότε δε θα υπάρχουμε εμείς ν' αγωνιζόμαστε μαζί τους.

Με τον δικό μας πολυήμερο και σκληρό αγώνα και, βεβαίως, με τον αγώνα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, είχαμε, ήδη την πρώτη επιτυχία.

Η κυβέρνηση, αν και το είχε προγραμματίσει, δεν τόλμησε, μέχρι τα τώρα να φέρει για ψήφιση στη βουλή το σχέδιο-λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, ενώ πήγε πίσω και το Φορολογικό. Κι όποτε κι αν τολμήσει να τα φέρει θα μας βρεί μπροστά της. Με την πετυχημένη οργάνωση του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 12 και 13 Φλεβάρη στην Αθήνα, αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να εναλλάσσουμε τις μορφές πάλης, να απαντάμε στις κάθε φορά μεθοδεύσεις και κινήσεις της κυβέρνησης..

Στην σημερινή μας συνέλευση αποφασίσαμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα. Με τα μπλόκα και με τις άλλες μορφές πάλης.

Είμαστε τμήμα του οργανωμένο αγροτικού κινήματος που είναι κίνημα αγωνιστικής διεκδίκησης και θα συνεχίσει να παλεύει στους δρόμους και να δώσει απάντηση όποτε έλθουν τα μέτρα στη Βουλή.

Καλούμε τους συνάδελφους να δυναμώσουν το μπλόκο , να ενισχύσουν το δικό τους Αγροτικό Σύλλογο, να συσπειρωθούν μαζικά γύρω από το δικό μας πλαίσιο αιτημάτων. Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας θα είναι μακρύς και δύσκολος και χρειάζεται να έχουμε επιμονή, υπομονή και αντοχή. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με “μια τουφεκιά” όσο δυνατή κι αν είναι, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα για τα οποία παλεύουμε. Χρειάζεται αγώνας συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον κάνουμε....

ΗΛΕΙΑ

Τις αποφάσεις του Παμπελοποννησιακού Συντονιστικού από την Τρίπολη ανέμεναν χθες το βράδυ οι αγρότες της Ηλείας για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους.
Όμως η γεύση που άφησε πίσω η συνάντηση με τον Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα ήταν πικρή. Στα 52 μπλόκα που μετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό, όπως δόθηκε η λίστα στη δημοσιότητα εκπροσωπήθηκε και η Ηλεία (Μαραθιά - Κουρτέσι). Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τα τρία μπλόκα μέσα στο Μαξίμου δεν βρέθηκε απέναντι από τον Πρωθυπουργό αγρότης από το νομό μας.

Βαλιανάτος: «Ο αργός θάνατος των αγροτών»

Σε δηλώσεις του από το μπλόκο της Μαραθιάς, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος χαρακτήρισε τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ως «ο αργός θάνατος των αγροτών». «Πέρα από κάποιες υποχωρήσεις που έγιναν στο φορολογικό, επί της ουσίας δεν έδωσε τίποτα στο ασφαλιστικό. Αυτό που ανακοινώθηκε ως πρόταση μπορεί να οδηγήσει στον αργό θάνατο των αγροτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος. Έως αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε το συντονιστικό των μπλόκων της Πελοποννήσου στην Τρίπολη. Οι αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν εκεί, θα είναι και αυτές που θα καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεων, που αναμένεται να κλιμακωθούν.

ΠΕΝΑ: «Δεν συνεχίζουμε το παιχνιδάκι»

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών της οποίας ηγείται ο Ηλείος Θεόδωρος Βασιλόπουλος, καυτηρίασε τον αποκλεισμό των εκπροσώπων της από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. «Εδώ και 10 ημέρες επικρατεί τεράστια σύγχυση σχετικά με την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Οι αλλαγές και το σπασμένο τηλέφωνο για το πότε θα γίνει και ποιοι θα συμμετέχουν δεν έχουν προηγούμενο. Δεν έχει ξαναγίνει με καμία άλλη επαγγελματική τάξη αυτή η πολυδιάσπαση δυνάμεων και απόψεων.

Αρνούμαστε να συνεχίσουμε αυτό το παιχνιδάκι. Η ευθύνη είναι πλέον της κυβέρνησης.
Να ορίσει μία ανοικτή συνάντηση και να καλέσει έναν εκπροσώπου από κάθε φορέα, μπλόκο, ομάδα, ή ό,τι άλλο υπάρχει.

Εκεί να δούμε σε τι συμφωνούμε και σε τι διαφωνούμε. Αν μπορούμε να βρούμε κοινή γραμμή σε αυτά που διαφωνούμε έχει καλώς. Αν όχι, να πέσουν οι μάσκες και να καταλάβει ο κόσμος τι παιχνίδια παίζονται».

ΒΟΝΙΤΣΑ

Ο αγώνας των αγοτών συνεχίζεται για 33 μέρες στο μπλόκο του Αγίου Νικολάου Bόνιτσας. Σήμερα Τρίτη 23/2 θα κλείσουν το δρόμο στον Άγιο Νικόλαο στο διάστημα 12:00 με 14:00.

Στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στη Νίκαια της Λάρισας και στην οποία πήραν μέρος αντιπρόσωποι από το μπλόκο των αγροτών στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας αποφάσισαν ότι παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα διεκδικώντας το πλαίσιο των πέντε αιτημάτων και ζητούν από την κυβέρνηση, σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε καθένα από αυτά.

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες εν τούτοις παραμένουν στα μπλόκα και εξαγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με παρουσία εντός των πόλεων πια και όχι μόνο στις εθνικές οδούς. Χαρακτηριστικά, κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν σε γενική συνέλευση το βράδυ της Δευτέρας οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών και ήδη έκλεισαν την εθνική. Αργά το βράδυ και έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23:00, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η κοιλάδα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες θα κλείσουν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές. Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ταυτόχρονα, και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στη σημερινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ, που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.

Ακόμη, σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ' αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος». Όπως διευκρίνισε, απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού, που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας». Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε», ο κ. Καμπούρης σημείωσε πως «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και των αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων». Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε» και πρόσθεσε: «Απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Mε πληροφορίες από ilialive.gr και agriniopress.gr
Γιάννης Πομώνης

0 σχόλια