Δραματικές εξελίξεις: Κλείνουν τα σύνορα Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το προσφυγικό που αφορούν την Ελλάδα, αφού την Παρασκευή πέντε χώρες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των συνόρων, ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δήλωσαν και επισήμως πως ετοιμάζουν έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα μας. Η σλοβενική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων, με 25 χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην Ελλάδα εγκλωβισμένοι, αυτή τη στιγμή. Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι "υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν", ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης απ΄την Κομισιόν

Επιβεβαιώνεται τελικά το δημοσίευμα του Guardian που ανέφερε πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μεγάλης ανθρωπιστικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα εν μέσω αυξανόμενου πανικού για κατάρρευση της αντιμετώπισης του προσφυγικού. "Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, "ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας" έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα", σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

"Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων."πρόσθεσε η Μπερτό.

Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει σχέδιο επιβράδυνσης των ροών από τα νησιά στην Ηπειρωτική Ελλάδα, έως ότου ετοιμαστούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας και ανέφερε πως συμφωνήθηκε με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες να μην εξαντλούν τις επόμενες 3-4 ημέρες τα εισιτήρια μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά. Επίσης αποφασίστηκε τα τρία ναυλωμένα πλοία να παραμείνουν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο το επόμενο τριήμερο και να φιλοξενούν εκεί ταυτοποιημένους πρόσφυγες.

Ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει κάνει ο ίδιος κάποια πρόταση για φιλοξενία προσφύγων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, καθώς αυτό προϋποθέτει την δημιουργία υποδομών και απόσπασης πολλών αστυνομικών και Λιμενικών από τα άλλα νησιά, πέραν των ιστορικών συνειρμών που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο.


0 σχόλια