Αντιπυραυλική «ασπίδα» σχεδιάζουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα


Την έναρξη επίσημων συνομιλιών για την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, αποφάσισαν οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Το μέτρο θα στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ. Ωστόσο, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται έντονα η Κίνα.

Η δήλωση αυτή γίνεται μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ της εκτόξευσης ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

«Αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε επισήμως συνομιλίες για την πιθανότητα να αναπτυχθεί το σύστημα (THAAD, Terminal High Altitude Area Defense) στο πλαίσιο των προσπαθειών για να ενισχυθεί η αντιπυραυλική άμυνα της συμμαχίας της Νότιας Κορέας/ΗΠΑ», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σεούλ Ράι Τζε-Σέουνγκ.

«Αν το THAAD αναπτυχθεί στην κορεατική χερσόνησο, θα λειτουργήσει μόνον κατά της Βόρειας Κορέας», σημείωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τόμας Βάνταλ, διοικητή αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη Νότια Κορέα.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η ανάπτυξη αυτού του εξελιγμένου αμυντικού συστήματος είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στη Νότια Κορέα, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, το οποίο προχωράει όλο και περισσότερο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η οποία αντιτίθεται σφόδρα στην ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος στην Νότια Κορέα, είχε εκφράσει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και είχε καλέσει όλες τις πλευρές να δράσουν προσεκτικά και να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οξύνουν περαιτέρω τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο.


0 σχόλια