Άνοιξε το πρώτο σούπερ μάρκετ με… ληγμένα τρόφιμα!


Άνοιξε για το κοινό την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα.

Το κατάστημα με την ονομασία WeFood, που βρίσκεται στη Δανία, σκοπεύει να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες.

Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Ετησίως, η χώρα των 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων πετάει στα σκουπίδια περίπου 700.000 τόνους τρόφιμα. Σε παγκόσμια κλίμακα, πάνω από 1,3 δισ. τόνοι τρόφιμα χάνονται ή απορρίπτονται κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται.

Παρά το γεγονός ότι άλλες χώρες διαθέτουν καταστήματα όπου πωλούνται εμπορεύματα που έχουν φθαρμένες ή παλιές συσκευασίες, η αγορά ληγμένων τροφίμων είναι εξαιρετικά σπάνια, ακόμα κι αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν απαγορεύουν στους λιανοπωλητές να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Στο WeFood οι τιμές βρίσκονται έως και 50% κάτω από την τιμή λιανικής πώλησης, αν και το κατάστημα δεν απευθύνεται μόνο σε πελάτες με χαμηλή αγοραστική δύναμη.

«Το WeFood είναι το πρώτο σούπερ μάρκετ του είδους του στη Δανία και έχει στόχο όχι μόνο καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος, αλλά όποιον ανησυχεί για την ποσότητα των αποβλήτων τροφίμων που παράγονται σε αυτήν τη χώρα» δήλωσε ο Περ Πιέρε από την ΜΚΟ DanChurch Aid, η οποία βρίσκεται πίσω από το εγχείρημα.

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν αυτήν την προσπάθεια ως μια θετική και πολιτικά σωστή προσέγγιση του ζητήματος» πρόσθεσε.


0 σχόλια