Ξέσπασμα του ιού "Zika": Η απειλή των κουνουπιών


Το κουνούπι, Aedes aegypti, εξαπλώνει τον φόβο στη Βραζιλία όπου ο ιός Ζika έχει συνδεθεί με χιλιάδες μωρά που γεννήθηκαν με γενετικές ανωμαλίες.

Το εν λόγω κουνούπι πρόκειται για ένα από αυτά τα ζώα, όπως οι κατσαρίδες, τα περιστέρια και οι αλεπούδες των αστικών περιοχών, που ευδοκιμούν σε κατοικημένες περιοχές. Δεν χρειάζεται φυσικές πηγές νερού για την αναπαραγωγή του, καθώς μπορεί να γεννήσει τα αυγά του σε μικρές και λίμνες στάσιμου νερού, όπως υδροροές ή γλάστρες, που βρίσκονται στις πόλεις.

Ο ιός "Zika" είναι πλέον παρών σε 23 χώρες και εδάφη στην Αμερική. Στη Βραζιλία, όπου σημειώθηκε το μεγαλύτερο "χτύπημα" του ιού, έχουν αναφερθεί περίπου 4.000 περιπτώσεις της θανατηφόρας γενετικής ανωμαλίας που ονομάζεται μικροκεφαλία και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι σχετίζονται με τον "Zika".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που επικρίθηκε ότι αντέδρασε πολύ αργά στην επιδημία της Δυτικής Αφρικής εξαιτίας του ιού Έμπολα, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση για να αποφασιστεί η γραμμή αντιμετώπισης στην εξάπλωση του ιού.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει ενεργοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο για την αντιμετώπιση του ιού.


0 σχόλια